Lapte în şcoli pentru elevii din UE

Data: 21 Octombrie 2008

▲ Comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a lansat o campanie la nivel comunitar pentru promovarea relansării programului de distribuire a laptelui în şcoli ▲ Programul comunitar, recent extins, de distribuire a laptelui în şcoli vizează încurajarea copiilor în sensul consumului de produse lactate, în cadrul unei diete echilibrate, şi pune la dispoziţie subvenţii pentru distribuirea produselor lactate în şcoli şi în alte instituţii de învăţământ ▲ În şcolile româneşti, programul „Corn şi lapte“ a fost extins şi la învăţământul gimnazial ▲ De corn şi lapte ar putea beneficia şi copiii de la grădiniţele particulare, potrivit unui amendament de lege aprobat de senatorii români ▲

Sub sloganul „Milk - Drink it up!“ („Bea lapte“), campania de informare iniţiată de Comisia Europeană are scopul de a atrage atenţia asupra beneficiilor consumului de lapte şi asupra disponibilităţii de fonduri comunitare pentru şcoli. „Scopul programului european de distribuire a laptelui în şcoli este de a promova sănătatea copiilor noştri, de acum şi de mai târziu, ajutând şcolile să ofere elevilor produse lactate şi încurajând copiii să urmeze o dietă sănătoasă“, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel. Comisarul pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, şi-a exprimat convingerea că a da tinerilor posibilitatea de a consuma alimente şi băuturi sănătoase în şcoli reprezintă o etapă pozitivă şi necesară în combaterea obezităţii cu care se confruntă Europa în prezent. „Aceasta face parte dintr-o abordare integrată vizând implementarea unor politici de încurajare şi promovare a alimentaţiei sănătoase şi a activităţilor sportive în toate sectoarele - de la alimente, agricultură şi consumatori, la sport, educaţie şi transporturi“, a declarat comisarul european pentru Sănătate. Potrivit CE, tinerii din UE se confruntă în prezent cu probleme legate de obezitate, supraponderabilitate şi obiceiuri alimentare nesănătoase. Fenomenul, din ce în ce mai alarmant, se datorează în mare parte obiceiurilor alimentare nesănătoase şi activităţii fizice insuficiente care, pe termen lung, pot duce la creşterea riscului de boli cardiace, diabet, accidente vasculare cerebrale şi alte probleme de sănătate. Programul comunitar, recent extins, de distribuire a laptelui în şcoli vizează încurajarea copiiilor în sensul consumului de produse lactate, în cadrul unei diete echilibrate, şi pune la dispoziţie subvenţii pentru distribuirea produselor lactate în şcoli şi în alte instituţii de învăţământ. Un nou regulament, publicat la 11 iulie 2008, prevede lărgirea seriei de produse care pot beneficia de subvenţie, răspunzând astfel solicitărilor exprimate de Parlamentul European şi de Consiliu. Pe lista acestor produse se află laptele, inclusiv variantele cu arome (precum şi băuturi pe bază de lapte fără lactoză), o gamă mai largă de brânzeturi (inclusiv brânzeturi cu conţinut scăzut de grăsimi), iaurturi şi produse fermentate din lapte, cum ar fi laptele bătut şi chefirul. În prezent, şcolile gimnaziale beneficiază de acelaşi acces integral şi garantat la program, precum şcolile primare şi grădiniţele. Noile reguli ale programului au intrat în vigoare la începutul anului şcolar 2008-2009. După modelul programului de distribuire a laptelui în şcoli, Comisia Europeană a propus recent introducerea unui program comunitar prin care să se ofere în mod gratuit şcolarilor fructe şi legume.