Laptele matern, alimentul ideal pentru sugari
Săptămâna mondială a alimentaţiei la sân este marcată, în fiecare an, în perioada 1-7 august, cu această ocazie fiind promovate beneficiile alăptării la sân atât pentru copii, cât şi pentru mame.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) subliniază că „alăptarea este unul dintre primii factori de protecţie durabilă a sănătăţii copilului”, oferind acestuia „cel mai bun start în viaţă”.
„Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat şi conţine anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli care apar, mai ales în rândul copiilor. Laptele matern oferă toată energia şi nutrienţii de care sugarul are nevoie în primele luni de viaţă şi continuă să asigure până la jumătate sau mai mult din nevoile nutriţionale ale copilului, în a doua jumătate a primului an şi până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viaţă. Copiii alăptaţi la sân au şanse mai bune să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate şi sunt mai puţin predispuşi la diabet, pe parcursul vieţii”, susţin specialiştii INSP.
Potrivit INSP, în lume, doar 44% dintre sugarii cu vârsta între 0 şi 6 luni sunt alăptaţi exclusiv la sân. „Dacă toţi copiii cu vârsta între 0 şi 23 de luni ar fi alăptaţi optim, se estimează că în fiecare an ar putea fi salvate peste 820.000 de vieţi de copii cu vârsta sub 5 ani”, a mai transmis INSP.
Alăptarea bebeluşilor îmbunătăţeşte nu doar dezvoltarea cognitivă, ci creează şi o legătură emoţională puternică între copil şi mamă, aceasta din urmă fiind mai puţin predispusă să dezvolte depresie postpartum.
Totodată, alimentaţia la sân aduce cu sine şi câştiguri economice pentru familii deoarece se reduc cheltuielile cu sănătatea şi cu alimentaţia artificială. (O.N.)