Laudă adusă Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul la Mănăstirea Robaia

Data: 08 August 2022

La mănăstirea argeșeană Robaia a fost cinstit duminică, 7 august, Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

Cu această ocazie, Înaltpreasfin­țitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a săvârșit și slujba Parastasului pentru toți viețuitorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent. Într-o atmosferă duhovnicească deosebită, foarte mulți credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu. Aceștia au avut ocazia să asculte cuvântul de în­vățătură rostit de chiriarhul eparhiei, care a scos în evidență cele mai importante aspecte din viața Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zu­gravul.

Duminică s-au împlinit cinci ani de la proclamarea locală a canonizării Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul. Născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel, la data de 12 octombrie 1657, a trecut la cele veșnice în anul 1735 și a fost înmor­mântat la Mănăstirea Robaia. Fiind recomandat familiei domnești a Cantacuzinilor, a zugrăvit mai multe ctitorii ale acestora, dar și unele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, alături de fresce, Pârvu Mutu a pictat şi icoane pe lemn.

Cuviosul Pafnutie - Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brân­covenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei româneşti.