„Lecții de meșterit” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Data: 08 Noiembrie 2022

O activitate extrașcolară apreciată de elevi revine în treilea an consecutiv la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, grație colaborării frumoase cu meșterul popular Ionela Lungu din Humu­lești.

Activitatea s-a desfășurat la in­vitația profesorului de arte vizuale și patrimoniu cultural Oana Grădinaru, în cadrul parteneriatului cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Meș­te­rul popular a pus la dispoziția elevilor atât lutul ca material de lucru, cât și instrumentele specifice: eboșoare, sucitoare, fire.

„Mulțumim pr. director Viorel Laiu pentru deschiderea spre acti­vități extrașcolare și continuitatea acestui proiect, care sperăm să-i apropie pe ti­ne­rii liceeni de tradi­țiile noastre popu­lare, sau cum spune Ionela Lungu, nevoia de a ne cunoaște străvechile rădăcini”, a declarat Oana Grădinaru.

Motivele de inspirație au fost crucea - simbolul credinței, peștele - simbolul lui Iisus Hristos, păunul - simbolul nemuririi, îngeri, heruvimi etc. Obiectivele urmărite au fost cunoaș­terea și exersarea tehnicii modelajului, interpretarea simbolisticii creștine într-o tehnică nouă, exprimarea creativă în com­poziții specifice și lucrul în echipă. Lucrările vor fi îmbogățite cromatic, iar finalitatea demersului va fi expunerea în cadrul expoziției dedicate Zilelor Seminarului în luna decembrie a acestui an.