Lecţii despre istoria rromilor, la Cluj-Napoca

Data: 03 Feb 2016

La inițiativa președintelui Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Ioan Lacătuș-Crăciun, și în parteneriat cu Asociația Studenților Rromi „Romano Suno” din Cluj-Napoca se desfășoară mai multe activități cu scopul de a crește gradul de conștientizare a evenimentelor dramatice din istoria rromilor, în special a celor cu privire la genocidul din timpul regimului nazist.

O primă activitate din cadrul proiectului „Rromii şi istoria lor” al Aso­ciației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, a avut loc joi, 27 ianuarie, când președintele Asociației „Sfântul Moise Arapul”, a participat la o lecție deschisă a elevilor rromi de la Școala Generală „Traian Dârjan” din Someșeni. Aici, Ioan Lacătuș-Crăciun le-a vorbit școlarilor despre contextul și persecuția rromilor din perioada nazistă. Duminică, 31 ianuarie, în comunitatea de rromi din Pata-Rât, au fost comemorați rromii care au murit în lagărele naziste și în deportări, prin participarea la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului ce a fost săvârșită de preotul misionar Gelu Săvărășan la finalul slujbei.

O slujbă de Parastas pentru rromii care au murit în lagărele naziste a fost oficiată duminică, 31 ianuarie, și în Parohia din Turda Fabrici, moment la care a participat și președintele Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Ioan Crăciun-Lăcătuș. De asemenea, în cadrul activității catehetice pentru copiii și tinerii rromi din Turda Fabrici, tânărul rrom Ludovic Moca alături de Ioan Crăciun-Lăcătuș le-au explicat copiilor despre holocaustul rromilor.

Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, în parteneriat cu Asociația Studenților Rromi „Romano Suno” din Cluj-Napoca și în colaborare cu mai multe cadre didactice vor organiza în această perioadă și alte activități pentru copiii rromi din școlile din municipiul Cluj-Napoca și din localitățile învecinate.

Pe continental european regimul nazist a omorât peste 2 milioane de persoane de etnie rromă, alături de circa 6 milioane de evrei și peste 250 de mii de persoane cu dizabilități fizice și mintale. Genocidul rromilor în lagărele naziste a fost un subiect mai puţin discutat, iar din acest an Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” dezvoltă proiectul cu titlul „Rromii și istoria lor”, proiect în cadrul căruia vor fi organizate mai multe evenimente pentru a face cunoscută istoria rromilor.