Lecții integrate pentru studenții teologi din Timișoara

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 06 Aprilie 2019

Catedra de Teologie a Facul­tății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, organizează o serie de lecții integrate în cadrul cărora vor fi evidențiate și consolidate legăturile trans- și interdisciplinare dintre cunoștin­țele din sfera disciplinelor de studiu cu specific teologic și alte discipline din diverse domenii. În perioada Postului Mare, la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost organizată o lecție integrată, în cadrul căreia lect. dr. Lavinia Melania Bratu, medic specialist nutri­ționist, a susținut pentru studenţii teologi o prelegere despre impor­tanța nutriției în profilaxia și patologia umană.

„În această perioadă a urcu­șului spre înviere, în cadrul cursurilor de morală creștină și bioetică, ne-am gândit, împreună cu studenții, să interacționăm cu partea de medicină nutriționistă și să chemăm un specialist care să ne vorbească despre acest duh al postului, dar dintr-o altă perspectivă. Nădăjduim ca astfel de interacționări să fie de bun folos pentru studenții noștri teologi, care se pregătesc să devină slujitori ai altarelor Bisericii Ortodoxe”, a spus pr. conf. univ. dr. Gavril Trifa, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

În cadrul cursului s-a amintit că într-o lume cu multiple ten­tații și cu abundență de hrană, omul contemporan este tot mai indolent față de nutriția calitativă, care, în mod semnificativ, contribuie la menținerea sănă­tății și a echilibrului organismului uman.

„Gândindu-mă mai mult la importanța conștientizării, decât la informații, aș vrea să le transmit studenților un gând care să fie semnificativ pentru felul în care privesc mâncarea. Ieșind din această sferă, se cunoaște faptul că, în programele de dezvoltare personală, primul lucru de care experții se ocupă este corpul. Iar în cultura noastră creștină, ca să putem accede la o conștiință și la o legătură cu Dumnezeu, primul lucru este mâncarea pe care o consumăm. Aceasta ne dă o anumită stare sau o energie care ne lasă liberi să simțim intuiția, pentru că noi, dacă am avea intuiția trează, am ști ce să mâncăm”, a menționat dr. Lavinia Melania Bratu.