„Lectura - cea mai plăcută zăbavă pentru minte şi suflet“, la Oradea

Data: 23 Iunie 2015

La Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea a avut loc o amplă activitate cultural-artistică în cadrul proiectului intitulat „Lectura - cea mai plăcută zăbavă pentru minte şi suflet". Proiectul a debutat la începutul anului şcolar 2014-2015, în cadrul programului de granturi BOOKS 4 YOUTH, prin care se urmăreşte îmbogăţirea fondului de carte al bibliotecilor şi stimularea lecturii în rândul copiilor şi tinerilor. Astfel, la începutul acestui an şcolar, biblioteca Liceului Ortodox din Oradea s-a îmbogăţit cu 1.000 de volume de literatură română şi universală, oferite de Fundaţia „Mereu Aproape". Activitatea s-a bucurat de prezenţa prof. Mariana Trofin, reprezentanta Casei Corpului Didactic Bihor.
În deschiderea programului, părinte prof. Dorel Leucea, directorul adjunct al liceului, a prezentat folosul lecturii pentru formarea intelectuală şi desăvârşirea spirituală a tinerilor, în interpretarea patristică a Sfântului Vasile cel Mare, care în celebra Omilie către tineri îi îndeamnă pe aceştia să citească numai lucrurile folositoare din fiecare carte, asemenea albinelor care culeg doar nectarul din fiecare floare în care zboară.
În cadrul programului au participat mai multe clase primare şi o clasă gimnazială: clasele I A şi I B, coordonate de profesoarele Ramona Erdeli, Mărioara Berindan şi Iuliana Hepuţiu; elevii clasei a II-a, coordonaţi de profesoara Ioana Chişiu; eleviii clasei a III-a A, coordonaţi de profesoara Viorica Brege; elevii clasei a III-a B, coordonaţi de prof. Eva Tirpe; elevii claselor a IV-a A şi a IV-a B, pregătiţi de profesoarele Veronica Isdrailă şi Laura Baidoc.
Încheierea programului i-a revenit elevei Miruna Pantiş din clasa a VII-a, care, îndrumată de profesoarele Mirela Rus şi Codruţa Bogoşel, care a prezentat un material powerpoint despre viaţa şi opera autorului Clive Staples Lewis. La final, pr. Dorel Leucea, le-au mulţumit elevilor şi dascălilor pentru implicarea şi dăruirea jertfenică în realizarea acestei acţiuni, apoi elevii cu calităţi artistice deosebite, împreună cu coordonatorii lor, au primit din partea şcolii diplome de apreciere. (Pr. prof. Alin Sonea)