Legătură internațională între școlile teologice

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 23 Noiembrie 2015

În zilele de 18 și 19 noiembrie a.c., cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Aradului a primit înalta vizită a Preafericitului Părinte Krystoph, Mitropolit emerit al Bisericii Ortodoxe din ținutu­rile Cehiei și din Slovacia, totodată cadru didactic al unei importante școli teologice ortodoxe. Ca scop principal al vizitei Preafericirii Sale la Arad se înscrie o mai bună cunoaștere a școlilor teologice arădene și încheierea unui parteneriat Erasmus între cele două facultăți de teologie ortodoxă din Arad și din Presov - Slovacia.
În cea dintâi zi a vizitei, oaspetele a conferențiat în aula Facultății de Teologie despre viața ortodoxă din țara sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au urmat obișnuitele luări de cuvânt din partea asis­tenței, la care s-a răspuns într-un mod care a întregit expunerea cu date inedite. În după-amiaza zilei au fost vizitate următoarele obiective: Catedrala „Sfânta Treime”, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Arad, Muzeul Ioan Slavici și Emil Monția din Șiria, Mănăstirea Feredeu și Parohia Covăsânț din Protopopiatul Lipova. Peste tot au fost întâmpi­nați de personalul de răspundere, preoți, primari, profesori și muzeografi. În cea de-a doua zi, joi, 19 noiembrie 2015, înaintea plecării spre țară, Preafericitul Părinte Krystoph a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, împreună cu Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și un sobor de preoți și diaconi din rândul cărora a făcut parte și preacucernicul părinte Andrei Danciu, parohul bisericii ortodoxe române din Praga. La momentul rânduit, absolventul de teologie Cristian-Gheorghe Porcolean a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad. La finalul slujbei, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei a mul­țumit Preafericitului Părinte Krystoph pentru vizita efectuată în eparhia arădeană, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântările ținute s-au evidențiat bunele raporturi între cele două Biserici, în unitatea întregii Ortodoxii și importanța mărturiei date prin misiunile lor comune, subliniată mai ales în cadrul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii în Patriarhia Română.