Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, la 10 ani
Pe 17 septembrie s-au împlinit 10 ani de la înființarea Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care din 2012 a devenit Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, o instituție de învățământ preuniversitar necesară în peisajul multietnic și pluriconfesional al Oradiei Mari. Liceul a luat ființă la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
Pentru a sărbători cei 10 ani de activitate, cadrele didactice și elevii şcolii au organizat, în ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, un program cultural-artistic. În Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din cadrul școlii a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către părinții profesori, urmată de slujba de Te-Deum, la care au luat parte elevii împreună cu cadrele didactice.
În sala festivă a liceului au fost acordate diplome de excelență și a avut loc un program artistic, pregătit de elevii claselor primare, gimnaziale și liceale.
Pr. prof. Radu Rus, directorul liceului și Consilier al sectorului învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, a creionat istoria deceniului de existență a școlii: „Au fost 10 ani ai împletirii permanente dintre cult și cultură, 10 ani în care ne-am convins, zi de zi, că echilibrul între minte și suflet este premisa reușitei în viață. Zece ani în care s-a clădit, pas cu pas, un lăcaș al educației și spiritualității în duhul simplității, al onestității, al respectului față de om și față de valoarea lui intrinsecă, al cultivării dragului de muncă, de adevăr și de frumos”.
Prezent la eveniment, PS Episcop Sofronie, pentru care liceul reprezintă cea mai importantă realizare a episcopatului său de până acum, a descris școala confesională, al cărei ctitor este, ca pe „o adevărată cetate a credinței și în același timp un laborator în care ucenicii învață să se pregătească pentru ziua de mâine”.
Ierarhul a mai arătat că „în acești 10 ani, am plecat de la 27 de elevi și am ajuns la peste 700 de elevi. Dumnezeu ne-a purtat de grijă și am ajuns aici, unde suntem, în corabia Bisericii și a Științei, a Culturii și a Credinței, oferindu-le tinerilor exemplul cel frumos și bun de la marii Părinți și de la marii Dascăli care au contribuit la formarea culturii și a civilizației din care facem parte”.
Directorul școlii, pr. prof. Radu Rus, a mulțumit instituțiilor locale și celor care au contribuit la dezvoltarea instituțională a școlii și le-a oferit plachete aniversare și diplome de excelență: PS Episcop Sofronie, ctitorul școlii, Primăriei Municipiului Oradea, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Universităţii din Oradea, Casei Corpului Didactic Bihor, Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea și cadrelor didactice pentru profesionalismul și dăruirea puse la temelia pregătirii intelectuale și formării morale a elevilor.
Cu acest prilej, a fost dezvelit un tablou de onoare cu șefii celor opt promoții de până acum ale Liceului Ortodox, iar absolventul de frunte al promoției 2009-2013, teologul Alexandru Carțiș a rememorat anii studiilor liceale. Împreună cu șefii de promoție, au fost premiați toți elevii merituoși, care au reprezentat liceul la etapele naţionale ale concursurilor și la olimpiadele şcolare.
A fost vizionat un film cu imagini reprezentative din activităţile şi proiectele şcolii, apoi elevii clasei a II-a B, pregătiți de profesoarele Veronica Isdrailă și Laura Baidoc au prezentat un spectacol, elevii clasei a VI-a B, îndrumați de profesoara Mirela Rus au pus în scenă „Nașterea Domnului”, iar corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii liceului, dirijat de arhid. prof. Ştefan Lakatos, a susținut un recital de colinde.
De asemenea, a fost lansat un număr omagial al revista teologică și culturală „Spes Orthodoxiae”, care conține şi articolele de susținute de elevii școlii în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice pe tema „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. A mai fost lansat și un volum de prezentare a şcolii, în limbile română şi engleză, realizat în cadrul unui proiect internaţional Erasmus. La eveniment au participat, pe lângă oficialități, și membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, protopopii, inspectori şcolari, directori de şcoli, preoți, profesori pensionari, absolvenți, colaboratori și părinți ai elevilor.