Liturghia de Paşti pentru persoanele private de libertate din penitenciarul din Torino

Un articol de: Ioan Lupăștean - 09 Mai 2013

În a treia zi de Paşti a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru deţinuţii ortodocşi aflaţi în Penitenciarul Lorusso e Cutugno din Torino.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele Lucian Roşu, protopop al Protopopiatului Piemonte I - Valle dâAosta, Centru-Nord şi paroh al Parohiei "Sfânta Cruce" - Torino 2, împreună cu părintele Gabriel Burcescu de la Parohia "Sfânta Cruce" - Torino 2, părintele Pavel Goreanu, paroh al Parohiei "Sfântul Ierarh Nicolae" - Torino 3 şi părintele diacon Eugen Bînzari de la Parohia "Sfânta Cruce" - Torino 2.

La Sfânta Liturghie au participat numeroase persoane, bărbaţi şi femei, de diferite naţionalităţi - români, italieni, croaţi, sârbi -, alături de membri ai personalului de supraveghere. Unii dintre deţinuţi s-au bucurat de Hristos Cel Înviat şi prin primirea Sfintei Împărtăşanii.

Dacă la început, la cântarea troparului Sfintelor Paşti, preoţilor şi diaconului li s-au alăturat cu sfială doar câţiva din cei prezenţi, încet-încet cântarea a început să-i cuprindă pe toţi, bărbaţi şi femei, ieşind cu căldură din sufletele tuturor ca mărturisire vie, într-un singur glas, a Învierii Mântuitorului.

În cuvântul de încheiere, părintele Lucian a mulţumit în primul rând administraţiei penitenciarului pentru susţinerea şi încrederea manifestată faţă de preoţii care vizitează săptămânal această instituţie. În cuvântul de învăţătură el le-a vorbit fraţilor din penitenciar despre însemnătatea bucuriei primite prin Sfânta Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos şi a păcii pe care El o dăruieşte Apostolilor când li Se arată după Înviere: "Este important ca această bucurie, şi această pace, să o primim, să o păstrăm şi la rândul nostru să o împărtăşim altora, dând dovadă în felul acesta de faptul că suntem creştini adevăraţi".

Darul nepreţuit al Sfintei Liturghii a fost însoţit şi de alte daruri, prin care fraţii din închisoare au putut gusta din ambianţa sărbătorilor de acasă. Astfel, prin bunăvoinţa administraţiei penitenciarului, care a permis aceasta, au primit cu toţii la sfârşit pâine binecuvântată, numită Paşti în limbaj popular, şi câte un pachet cu ouă roşii şi cozonac.