Liturghie arhierească în Biserica „Învierea Domnului” din Viena

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 23 Octombrie 2023

Duminica a 23-a după Rusalii a adus bucurie duhovnicească în comunitatea românească din capitala Austriei. În Biserica „Învierea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei”, doi arhierei au săvârşit Sfânta Liturghie, iar în lăcaşul de cult a fost adusă ca dar duhovnicesc o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Din sobor au făcut parte Înalt­preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi Înaltprea­sfinţitul Părinte Serafim, Arhi­episcopul Germaniei, Austriei şi ­Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Credincioşii comunităţii româneşti din Viena au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, iar printre oaspeţi s-a numărat şi Emil Hurezeanu, ambasadorul României Austria, informează Mitropolia Ardealului.

Bucuria duhovnicească a slujirii arhiereşti în comunitatea românească din Viena a fost sporită de darul oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu acestei biserici. Ierarhul a oferit un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pentru a aduce ocrotirea marelui ierarh şi peste românii din capitala Austriei.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, care a vorbit despre Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie, în care se prezintă minunea vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. Înalt­preasfințitul Părinte Serafim a subliniat că toţi credincioşii sunt ispitiți de duhurile necurate, iar lupta duhovnicească a fiecăruia este de a birui toate aceste ipsite care vin prin duhurile rele.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt­preasfințitul Părinte Lauren­țiu a vorbit despre viaţa şi lupta Sfântului Andrei Șaguna pentru emanciparea poporului român din Transilvania, printr-un program duhovnicesc şi cultural care a adus o reînnoire a vieții sociale și spirituale din Ardeal. Ierarhul a amintit şi de mama Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Anastasia Șaguna, care a sădit în sufletul fiului ei toate valorile credinței ortodoxe.

La final, ambasadorul Emil Hurezeanu a primit Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Aceeaşi distincţie a fost acordată şi lui Nicolae Berola și lui Georgel Popa.