Liturghie arhierească în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Oradea

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 03 August 2021

În prima zi a Postului Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, duminică, 1 august, Preasfin­țitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Oradea.

Mesajul minunii vindecării slăbănogului din Capernaum de către Domnul Iisus Hristos a fost evidenţiat de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, care a reliefat dragostea milostivă a lui Dumnezeu, Care nu este străin de suferința oamenilor, ci este prezent, alături de ei, vindecând și purtând împreună cu oamenii greutățile pe care, pedagogic, le pri­le­juiește Dumnezeu în această lume.

„Cu adevărat, Domnul Hristos a venit să ne vindece și să ne ierte păcatele, dar cea mai mare vindecare ne-a dăruit-o prin propria Sa moarte pe Cruce, prin răstignirea Sa de viață purtătoare, prin care, omorând moartea și păcatul, ne-a deschis calea spre Înviere și moștenirea Împărăției cerurilor, o moștenire venită din darul lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

În încheierea cuvântului de învă­ță­tură, Prea­sfinţia Sa a amintit de „sme­re­nia, delicatețea și discreția Maicii Domnului, pe care să o avem nu doar rugătoare și mijlocitoare pentru noi, ci și model în viață, de rezis­tență în fața răutăților lumii și chip al smereniei celei adevărate”.

Preotul paroh Dan Lucian Lele și-a exprimat bucuria de a-l avea pe ierarh în mijlocul comunității de credincioși şi i-a oferit în dar o icoană cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a felicitat comunitatea pentru eforturile de a ridica și înfrumuseța una din cele mai noi biserici din cuprinsul eparhiei. În anul 2008, preotul Dan Lucian Lele a obţinut din partea Primăriei Municipiului Oradea concesionarea unui teren în nord-estul oraşului. La 19 octombrie 2008, s-a sfinţit şi s-a pus piatra de temelie noului lăcaş. Proiectul a fost executat după modelul Bisericii „Panagia ton Chalkeon” din Tesalonic, Grecia, construită în anul 1070. În prezent se află în execuție pictura interioară a bisericii.