Liturghie arhierească în orașul bihorean Ștei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 17 Mai 2022

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la noua Biserică „Sfânta Treime”, din orașul bihorean Ștei, Protopopiatul Beiuș, în a patra duminică după Paşti, a Vindecării slăbănogului de la Vitezda. În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre lucrarea harului Duhului Sfânt, Care de la începuturile Bisericii nu contenește să lucreze și să călăuzească viața creștinilor, Dumnezeu rezervându-i omului darul libertății, îngăduindu-i-se posibilitatea să aleagă să conlucreze cu harul, orientându-se spre îndumnezeire, sau să-l ignore sau chiar să-l refuze.

PS Episcop Sofronie a subliniat că vindecarea pe care o aduce Domnul Hristos în viețile oamenilor este una deplină, care vizează toate planurile existenței umane: „Domnul Iisus Hristos îl vindecă pe slăbănog și de boală, iar prin vindecare îi iartă și păcatele. Domnul atrage atenția asupra pericolului păcatului și a efectelor lui în viața omului și, totodată, ni Se descoperă că El este Cel care are puterea de a vindeca, de a învia și de a ierta”.

Pr. Marian Vasile Popa, protopopul Beiușului, şi pr. paroh Gheorghe Tal au mulţumit ierarhului pentru slujirea sa în mijlocul comunității din Ştei, iar pr. paroh Gheorghe Tal a oferit în dar ierarhului un baston arhi­eresc. Primarul orașului Ștei, Gheorghe Iulian Balaj, fost membru al Adunării eparhiale și al Consiliului eparhial ale Episcopiei Oradiei, a oferit Preasfințitului Părinte Sofronie o „Diplomă de Excelență” pentru devotamentul și atașamentul față de valorile perene ale credinței drept­măritoare și ale neamului românesc.