Liturghie arhierească în orașul Predeal

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 22 Mai 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit sâmbătă, 20 mai, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Predeal, județul Brașov. Liturghia arhierească a precedat sărbătoarea hramului de la biserica din orașul transilvănean.

Credincioșii bisericii s-au bucurat de prezența și binecuvântarea Mitropolitului Ardealului cu o zi înainte de hramul lăcașului lor de rugăciune și au participat în număr mare la liturghia arhierească.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar la final le-a vorbit credincioșilor despre semnificația hramului unei biserici, ziua în care este adusă cinstire în mod deosebit sfinților care ocrotesc lăcașul de cult, informează Mitropolia Ardealului. „Hramul bisericii este o sărbătoare importantă, nu doar o comemorare. Obiceiul de a prăznui sfântul sau sărbătoarea care este ocrotitoarea bisericii s-a instituit mai demult, însă odinioară ziua în care lăcașul de cult era sfințit în fiecare an era comemorată. Hramul este, însă, pentru noi ziua în care aducem o cinstire, o devoțiune specială celor care ne sunt ocrotitori și simțim lucrul acesta, pentru că la fiecare slujbă, la formula de încheiere sunt amintiți sfinții protectori”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Cătălin Florin Debu de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Predeal a fost hirotesit iconom, în semn de apreciere a întregii activități pastorale și administrative de până acum. Acesta i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Predeal în ziua dinaintea hramului.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a sfințit icoana hramului de pe frontispiciul bisericii, realizată în mozaic.