Liturghie arhierească în parohia bihoreană Săcueni

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 19 Octombrie 2022

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a liturghisit duminică, 16 octombrie, în biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântului Ierarh Nicolae din Parohia Săcueni, Protopopiatul Marghita.

La Dumnezeiasca Liturghie s-au evocat două fragmente evanghelice, de la Sfântul Luca (Pilda semănătorului: 8, 5-15), al Duminicii, și de la Sfântul Ioan Teologul (Rugăciunea lui Iisus: 17, 1-13), al Sfinților Pă­rinți, după care a urmat cuvântul de folos duhovnicesc al Prea­sfinţitul Episcop Sofronie.

Ierarhul a subliniat deschiderea iubitoare a Fiului lui Dumnezeu, Care S-a întrupat, a venit și vine mereu, discret, în întâmpinarea nevoilor celor mai profunde ale omului, aducând fiecăruia în parte și lumii întregi, în dar posibilitatea de a moșteni Împărăția cerurilor.

„Cuvântul lui Dumnezeu vine înspre noi, oamenii, ca să ne întoarcă la Tatăl, intrând în Îm­părăția Tatălui prin Ușa care este Însuși Cuvântul lui Dumnezeu, adică Domnul nostru Iisus Hristos. El este Cuvântul care vine înspre noi, chemându-ne la mântuire”, a spus ierarhul.

PS Părinte Episcop Sofronie al Oradiei l-a hirotonit preot pe diaconul Darius-Nicolae Balint pentru biserica Schitului Vârtop, dependent de Mănăstirea Izbuc, iar teologul Vasile-Casian Ficuț a fost hirotonit întru diacon pentru Biserica „Buna Vestire” din filia Telechiu a Parohiei Țețchea, Protopopiatul Oradea. De asemenea, pr. paroh Vlad-Sergiu Șuteu a fost hirotesit iconom.

Vineri, 14 octombrie, Prea­sfinţitul Părinte Episcop Sofronie a liturghisit în biserica monumentală închinată Sfintei Cuvioase Parascheva din municipiul Marghita, cu ocazia hramului.