Liturghie arhierească la biserica grecească din Galaţi

Un articol de: Marius Nedelcu - 08 August 2018

La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos și-a sărbătorit hramul și biserica grecească din orașul Galați. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale, a membrilor comunităţii elene din Galaţi,  precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din întregul municipiu.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre sărbătoarea de la 6 august și însemnătatea acesteia pentru credincioșii de astăzi, subliniind totodată și impor­tanța pelerinajului în viața unei comunități creștine, ca efort și bucurie în urcușul duhovnicesc către transfigurarea și spiritualizarea noastră, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost rostită rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor și a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii, după care cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.

La biserica grecească din Galați a fost adusă în pelerinaj, cu ocazia hramului, și icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Adam din județul Galați. În faţa icoanei Maicii Domnului, într-o atmosferă deosebit de evlavioasă, preoții slujitori, în prezența a numeroși credincioși, au săvârşit slujba Acatistului și au rostit rugăciuni de mulțumire, ne-a transmis pr. Rareș Bucur.

Biserica grecească din municipiul Galaţi a fost înființată în anul 1866, când la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie. Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către Episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era Episcop al Romanului, alături de arhimandritul Evghenie Xiropotamu. La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos. Clădirile din jurul bisericii erau destinate clericilor şi şcolii elene confesionale.