Liturghie arhierească la catedrala din Bacău

Data: 11 Iunie 2021

Credincioșii băcăuani au participat, de sărbătoarea Înălțării Domnului, la catedrala din centrul municipiului Bacău, la Sfânta Liturghie arhierească ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Fiind consacrată atât ca zi de sărbătoare a întregii creștinătăți, cât și ca zi de pomenire a eroilor nea­mului, Înălțarea Domnului a readus în sufletele creștinilor pre­zenți la rugăciune amintirea celor care s-au jertfit pentru „apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului român”. De altfel, în momentul specific din timpul Sfintei Liturghii, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim i-a pomenit, alături de ctitori, și pe cei care au căzut pe câmpurile de luptă.

Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, care a rostit un cuvânt catehetic intitulat: „Înălțarea Domnului, înăl­țarea propriei firi”.

În cuvântul de final, ierarhul i-a îndemnat pe băcăuani la împreună-lucrare pentru unitatea țării și la neuitare a eroilor neamului: „Eroul român nu a luptat doar pentru păstrarea integrității granițelor țării, ci și-a apărat valorile care i-au constituit identitatea spirituală: familia, tihna căminului, mormintele străbunilor, credința în care s-a născut, visurile și idealurile, libertatea gândirii și frumosul vieții. A luptat cu arma în mână și gândul înălțat la Dumnezeu, apărându-și integritatea spirituală și națională. Astfel, jertfa eroilor, alături de cea a martirilor și mărturisitorilor, își are izvorul în Jertfa lui Hristos și, împreună cu Hristos, în această zi a Înălțării la cer, și sufletele și numele lor nemuritoare sunt înălțate în lumina lui Dumnezeu, spre veșnică aducere aminte. Pomenindu-i în rugăciune și prezentându-le onorul militar, arătăm astăzi că sacrificiul lor nu va fi niciodată șters din conștiința românilor, ci va rămâne ca o icoană a națiunii înaintea căreia va arde necontenit flacăra recunoștinței noastre”.

La finalul slujbei, părintele paroh Neculai Hurjui a mulțumit ierarhului pentru bucuria prilejuită tuturor credincioșilor prin prezența sa și pentru binecuvântările oferite.