Liturghie arhierească la Hoghiz, județul Brașov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 23 Ianuarie 2023

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica a 32-a după Rusalii în Biserica „Sfântul Ilie” și „Sfântul Ierarh Andrei Șa­guna, Mitropolitul Transilvaniei” din Hoghiz, județul Brașov. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a amintit credincioșilor învăță­turile Evangheliei în care se prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Zaheu vameșul.

„Convertirea lui Zaheu a fost atât de mare, încât I se adresează Mântuitorului: «Doamne, iată jumătate din avuția mea o împart săracilor!». Apoi, a adăugat: «Dacă voi găsi pe cineva pe care l-am nedreptățit, îi dau înapoi de patru ori!» Văzând această schimbare lăuntrică puternică, Mântuitorul l-a binecuvântat pe el și casa lui și a zis: «Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiul lui Avraam». Și apoi a rostit formula finală, o concluzie, și anume că «Fiul omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut»”, a spus ierarhul.

Biserica „Sfântul Ilie” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Hoghiz a fost cons­truită sub păstorirea preotului Nicolae Scârneci, acum pensionar. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2015. Actualul paroh, pr. Claudiu Gheorghiță Zgîmbău, a fost îndemnat de ierarh să continue lucrarea pastoral-misionară și administrativă a părintelui Nicolae Scârneci.

Pr. Claudiu Gheorghiță Zgîmbău i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credin­cioșii din Hoghiz și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Mucenic Lau­rențiu.