Liturghie arhierească și hirotonii la Mănăstirea Podul Bulgarului

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 30 Mai 2023

Duminica a 7-a după Paști, a Sfin­ților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, a fost sărbătorită de obștea mănăstirii buzoiene Podul Bulgarului prin participarea la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi, în biserica mare a așezământului monahal, aflată sub ocrotirea Sfintei Treimi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul George Oprea a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Niculești din Protoieria Buzău I, iar teologul Marius-Augustin Milea, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta diaconiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Roman Melodul” al Arhi­episcopiei Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a prezentat semnificația rugăciunii ar­hierești rostite de Mântuitorul Iisus Hristos în Grădina Ghetsimani, îna­inte de Sfintele Sale Pătimiri.

„Astăzi, la Sfânta Liturghie, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în anul 325 la Niceea, Părinții au rânduit să se citească acel fragment evanghelic din cuvântarea de despărțire a Mântuitorului, numită și «Rugăciunea arhierească» (Ioan 17, 1-13). Prin aceasta, Hristos Domnul Îl invoca pe Dumnezeu-Tatăl, rugându-L să Îl preaslăvească în momentele în care se apropiau Sfintele Pătimiri, așa cum și El L-a preaslăvit pe Tatăl, prin însăși viața Sa pământească, propovăduind oamenilor pe Dumnezeu Cel unul în ființă și întreit în Persoane. S-a rugat pentru Sine, cu puțin timp înainte de moartea pe Cruce, S-a rugat pentru ucenicii Săi, care I-au devenit apostoli și prieteni, și S-a mai rugat pentru toți creștinii de atunci și până la sfârșitul veacurilor, pentru toți oamenii care aveau să Îl accepte pe El ca Dumnezeu adevărat și Om adevărat”, a explicat Înalt­prea­sfinția Sa.

La final, pr. protoiereu Cristian Asănache i-a mulțumit ierarhului locului, în numele maicii starețe Ecaterina Taman și al celorlalte monahii, pentru slujire și pentru cuvântul de întărire în dreapta credință a Bisericii.