Liturghie arhierească și Te Deum aniversar la Roman

Un articol de: Pr. Daniel-Ionel Marari - 26 Ianuarie 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a slujit duminică, 24 ianuarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în cadrul căreia a oficiat slujba de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor Române.

Tâlcuind pericopa evanghelică cu privire la vindecarea orbului din Ierihon, Părintele Arhi­episcop Ioachim a vorbit despre orbirea sufletească, rostind și meditația lirică Bartimeu, compusă de Înaltpreasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată de slujba de Te Deum oficiată în prezența chiriarhului Romanului de preoții și diaconii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un mesaj prin care a îndemnat la neuitare și la păstrarea identității și a explicat puternica legătură dintre patrie și Biserică. De asemenea, i-a menţionat şi pe cei din diasporă, pe care i-a încurajat să nu uite valorile morale și credința ortodoxă: „Pentru generația de astăzi a românilor de pretutindeni, actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezintă nașterea unui ideal ce a fost împlinit prin jertfa supremă a fiilor acestui neam de sfinți și de eroi. În mod deosebit, în ultimele trei decenii, Biserica și-a arătat preocuparea față de fiii și fiicele acestui neam care au ales să caute roadele unui trai mai bun dincolo de granițele României, îngrijindu-se de sănătatea spirituală și de asigurarea celor necesare unei vieți din care să nu lipsească Dumnezeu, prin păstrarea reperelor moral-religioase”.