Liturghie şi mărturisire în Parohia Lazaret

Un articol de: Constantin Ciofu - 29 Mai 2017

Parohia ortodoxă Lazaret din Bacău l-a cinstit sâmbătă, 27 mai 2017, în mod deosebit pe Sfântul Ioan Rusul. Paraclisul parohiei a primit în dar un fragment din moaştele Sfântului Ioan Rusul, cunoscut în întreaga Ortodoxie pentru videcările săvârşite. Sfânta Liturghie a fost urmată de o întâlnire culturală cu tema „Martori şi mărturisitori din temniţele comuniste".

Peste o mie de credincioşi din Bacău au venit sâmbătă, 27 mai 2017, la Biserica Lazaret din Bacău pentru a-l cinsti pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul. Oamenii prezenţi la slujbă au avut posibilitatea să se închine la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ioan Rusul. Odorul de mare preţ a fost oferit Parohiei Lazaret cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ambrozie, Mitropolit de Durostorum. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât în mijlocul clerului şi poporului a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Ierarhul locului a fost întâmpinat de dimineaţă de soborul mare de preoţi. De aici, Înaltpreasfinţia Sa a mers către altarul de vară din incinta complexului parohial. Aici s-a săvârşit Sfânta Liturghie, din soborul slujitorilor făcând parte şi părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău. Părintele paroh Marius Iacobeanu a mulţumit la final Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru că a slujit Sfânta Liturghie, dar şi pentru dragostea pe care o are faţă de sfinţii Bisericii. În acelaşi timp, parohul de la Lazaret a amintit de odoarele de mare preţ care se găsesc în paraclisul parohial. „Ne dorim din tot sufletul ca Bunul Dumnezeu să vă ţină sănătos pentru a ne ţine uniţi în ascultare, în credinţă şi în mărturisire. Sperăm ca prezenţa Înaltpreasfinţiei Voastre la sărbătoarea Sfântului Ioan Rusul să fie o tradiţie", s-a exprimat părintele paroh Marius Iacobeanu. În continuare, IPS Ioachim a oferit o distincţie de vrednicie familiei Isache Dragoş şi Luciana „pentru jertfa şi dragostea arătată în dăruirea moaştelor Sfântului Ioan Rusul Parohiei ortodoxe Lazaret".

„Este frumos că vă adunaţi în acest loc"

În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, Arhipăstorul Eparhiei Romanului şi Bacăului a vorbit despre importanţa cinstirii sfinţilor şi despre mărturisirea credinţei ortodoxe în rândul altor popoare: „Faptul că cinstiţi sfinţii înseamnă că încercaţi să vă structuraţi identitatea ortodoxă într-o lume tulburată. Pacea din lumea în care trăim nu este compatibilă cu cea pe care a adus-o Hristos. Este frumos că vă adunaţi în acest loc, unde se zideşte o biserică cu mari eforturi din partea părintelui paroh Marius Iacobeanu şi a părintelui slujitor Eugen Ciuche, ajutaţi de frăţiile voastre. Să vă dea Dumnezeu sănătate, putere, har, virtute şi tot ceea ce aveţi nevoie pentru a merge pe calea cea dreaptă, aşteptând mântuirea sufletelor". Credincioşii au primit în semn de binecuvântare câte un pachet cu alimente din partea Parohiei Lazaret.

Mărturii ale mărturisitorilor din temniţe

Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Rusul a fost urmată de o întâlnire culturală cu tema „Martori şi mărturisitori din temniţele comuniste". Acesta s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim şi a numeroşi invitaţi din diferite domenii de activitate ale societăţii, fiind moderat de pr. paroh Marius Iacobeanu şi de pr. Eugen Ciuche. Manifestarea a fost organizată de Parohia Lazaret şi de Fundaţia „Episcop Melchisedec" - filiala Bacău, sub patronajul spiritual al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Despre suferinţele îndurate în temniţele comuniste au vorbit în cadrul întâlnirii prof. dr. Ioan Mitrea, prof. Ioan Dănilă, Gheorghe Ivănescu, Alin Mureşan, Lucica Andronic şi Alexandru Bulai. Mărturiile foştilor deţinuţi politici au impresionat şi emoţionat întreaga asistenţă, cu toţii subliniind cât de importantă a fost credinţa în Mântuitorul Hristos pe timpul detenţiei. Programul a mai cuprins un recital muzical prezentat de artista Paula Florescu, un monolog al actorului Bogdan Matei şi un recital de poezie al actriţei Anca Bucşă. Părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a amintit de pomelnicul deţinuţilor politici din Închisoarea Târgu Ocna, iar IPS Ioachim a încheiat seria discursurilor cu un cuvânt deosebit legat de suferinţa pentru dreapta credinţă a martirilor din temniţele comuniste.