Liturghii arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 27-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Jimbolia, din cadrul Protopopiatului Timișoara I, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Dumnezeiasca Euharistie în biserica Parohiei „Andrei Șaguna”, județul Arad. Sâmbătă, 3 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a resfințit biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Caransebeș.
În a treia duminică din Postul Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent în mijlocul credincioșilor din localitatea Jimbolia, Protopopiatul Timișoara I. În biserica cu hramul „Buna Vestire”, Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Petru Alexa împreună cu preoții parohiei. După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a explicat fragmentul evanghelic de la Sfântul Apostol Luca 13, 10-17. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a apreciat râvna și dragostea credincioșilor pentru casa lui Dumnezeu, încredințându-i de purtarea de grijă a Mântuitorului Iisus Hristos. La final, părintele paroh a adus mulțumiri Chiriarhului Banatului pentru bucuria făcută credincioșilor.
Slujire arhierească în Parohia „Andrei Șaguna”, judeţul Arad
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat duminică, 4 decembrie 2016, Sfânta Liturghie la biserica cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din localitatea arădeană Andrei Şaguna, județul Arad. Chiriarhul a fost întâmpinat de preotul paroh Adrian Mariş și alți slujitori ai sfintelor altare.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre „Dreptatea dumnezeiască” (conform pericopelor duminicii: Efeseni 6; Luca 13), care priveşte înţelesul cuvântului dreptate atât ca virtute morală sau stare spre desăvârşire a vieţii pentru Împărăţia cerurilor, cât şi ca însuşire divină, de asemenea, şi legătura cu noţiunile complementare ca îndreptarea, mântuirea, îndumnezeirea şi altele. Sfatul apostolului şi exemplul Evangheliei zilei, prin vindecarea femeii gârbove, privesc şi îndreptarea trupească şi sufletească, iar mai ales în vremea de post aplicarea în viaţa creştină pentru a întâmpina sfintele sărbători şi înnoirea anului potrivit dreptarului Bisericii, a subliniat ierarhul. La final, părintele paroh Adrian Mariş i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității parohiale în binecuvântatul Post al Crăciunului.
Biserica din localitatea Andrei Șaguna a fost construită în anii 1926-1936 de o comunitate de familii româneşti colonizate, venite din Cenadul unguresc şi aşezate aici. Numele satului a fost dat după numele ierarhului ardelean Andrei Şaguna, care a avut acelaşi itinerar (din Ungaria în Ardeal). În anul 2013 a avut loc târnosirea bisericii parohiale din localitate, după ce lucrările de consolidare, înfrumuseţare şi restaurare a picturii au fost finalizate. Cu această ocazie, biserica a primit şi un al doilea hram „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Resfințire de biserică la Caransebeș
Sâmbătă, 3 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a resfințit biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din cartierul caransebeșan Balta Sărată. În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri. Preotul slujitor Gheorghe Românu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea chiriarhului Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.
„Ne bucurăm foarte mult că acești credincioși, puțini la număr, iubesc Biserica, iubesc podoaba Casei lui Dumnezeu, și ascultă de preotul rânduit, de preotul paroh, care s-a ostenit foarte mult în ultima perioadă pentru înfrumusețarea locașului de cult. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi minunată, pentru această zi lucrătoare, care pentru noi toți a fost o zi de sărbătoare. Îl rugăm pe Sfântul Nicolae să ocrotească pe mai departe această parohie, pe acești minunați credincioși, care se roagă la porțile cetății Caransebeșului, această biserică aflându-se la periferia orașului, spre Orșova, pe drumul european. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, Îl rugăm să ne ajute să parcurgem pe mai departe calea Postului, ca să ne putem închina, la sfârșitul celor 40 de zile de curățire și de binecuvântare, Pruncului divin, Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care dorește să Se nască și înlăuntrul nostru. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae!”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” este situată la intrarea în municipiul Caransebeș, în cartierul Balta Sărată și este construită din lemn cu pridvor deschis. Biserica a fost sfințită în 30 iulie 2006 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.