Liturghii arhiereşti la Craiova şi Severin

Un articol de: Viorel Vlăducu - 09 Ianuarie 2016

De praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii din parohia craioveană Brestei l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie. La rândul său, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la hramul Bisericii Grecescu din Turnu Severin.

Momentele liturgice închinate Sfân­tului Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii din cartierul craiovean Brestei, au început din seara zilei de miercuri, 6 ianuarie, când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie. A doua zi, la primele ore ale dimineţii, soborul preoţilor slujitori, cu părintele protopop Grigore Vulcănescu, l-a primit în sfântul locaş pe IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a oficiat aici Sfânta Liturghie. Slujba euharistică s-a încheiat cu o slujbă de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor acestei biserici.

„Sfântul Ioan Botezătorul vesteşte, descoperă şi mărturiseşte”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a evocat rolul important pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a avut în pregătirea lucrării mântuitoare săvârşite pe pământ de Domnul nostru Iisus Hristos. „Sfântul Ioan Botezătorul asculta păcatele celor care veneau la râul Iordanului şi îi boteza cu un botez al pocăinţei. Nu era un botez al harului, care avea să fie adus în lume numai după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Înălţarea Sa la ceruri, când le-a transmis ucenicilor Săi: «Mergând, învăţaţi toate neamurile, bote­zân­du-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» (Matei 28, 19). În aceste cuvinte şi în energia dumnezeiască a Învierii îşi are izvorul, temeiul şi puterea Taina Sfântului Botez. Sfântul Ioan a fost singurul care L-a văzut la râul Iordan pe Acela peste care S-a pogorât Duhul Sfânt. A văzut, a crezut şi L-a mărturisit pe Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii ca Mântuitor al lumii. Acesta este şi scopul pentru care Fiul lui Dumnezeu a venit în lume, să ne scoată din robia păcatului şi a morţii şi să ne mântuiască. Aşadar, Sfântul Ioan Botezătorul este prietenul şi Înaintemergătorul Mântuitorului pentru că el Îl vesteşte, descoperă şi mărturiseşte. Mărturia sa este adevărată pentru că el este un drept înaintea Domnului, un sfânt şi un profet, ultimul proroc al Vechiului Testament, «cel mai mare om născut din femeie», după cum îl numea Însuşi Mântuitorul Hristos. Dumnezeiasca arătare de la râul Iordan este aşadar un început în lucrarea mântuitoare a Domnului. Acest episod este consemnat de Sfântul Evanghelist Ioan, care, până la sfârşitul Evangheliei sale, aşază toate evenimentele relatate sub semnul Jertfei, Crucii şi Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. El ne vorbeşte astfel despre «Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii» prin Răstignirea pe Cruce. Tot despre Mielul cel nevinovat vorbeşte şi în Apocalipsă, arătându-L drept Cel care desface peceţile lumii şi închide cartea existenţei pentru a se crea un «cer nou şi un pământ nou». Iată de ce Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit cu mare cinste de Biserica noastră, de poporul nostru care l-a apreciat şi preţuit”, a spus IPS Irineu.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”-Brestei este unul din puţinele locaşuri de închinare din Cetatea Băniei ridicate în timpul regimului comunist. Lucrările de pictură interioară au fost finalizate în anul 2000, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu, aşa cum ne-a precizat preotul paroh Florentin Danciu.

Hramul Bisericii Grecescu din Turnu Severin

Credincioşii severineni au trăit momente înălţătoare de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, participând în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită la Biserica Grecescu din municipiu. Sfânta slujbă a fost săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, chiriarhul locului a vorbit despre exemplul plin de virtute al Sfântului Ioan Botezătorul. PS Părinte a arătat asfel că această chemare „pe calea care duce spre Cer este adresată de Dumnezeu fiecărui om, şi în măsura în care oamenii îl cheamă în rugăciune, El este Bun şi Iubitor să fie lângă ei atât la bine, cât şi la greu”. La final, PS Părinte a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş. Cu prilejul alesului eveniment liturgic, preotul paroh, Jan Megan, a ţinut să mulţumească PS Părinte Nicodim pentru bucuria împreună-slujirii la Sfântul Altar şi pentru arhiereasca binecuvântare.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Turnu Severin a fost ridicată la anul 1868, prin osteneala ctitorilor Ioan şi Ioana Grecescu. Cu sprijinul lor a fost ridicat şi spitalul din apropiere, care le poartă, de asemenea, numele. La realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară, stil neoclasic, creaţie a lui Gheorghe Tattarescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 devenea prima catedrală ortodoxă a oraşului Drobeta-Turnu Severin.