Locaşuri de cult târnosite în Duminica a 5-a după Paşti

Data: 31 Mai 2016

Mai multe lăcaşuri de închinare au fost târnosite în Duminica a 5-a după Paşti, a Samarinencei. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să îl caute pe Mântuitorul Iisus Hristos, pe care îl pot găsi în Taina Euharistiei.

Vechiul locaș de cult al Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Predeal, județul Brașov, a fost resfințit în Duminica a 5-a după Paști, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Cre­dincioșii din orașul brașovean și nu­meroși pelerini au participat la sărbătoarea așezământului monahal și au primit binecuvântare. Mulți dintre credincioși au îmbrăcat veșmintele populare și s-au împărtășit la Sfânta Liturghie cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Biserica „Sfântul Nicolae” a mănăstirii a fost restaurată în ultimii ani. Zidit în perioada 1819-1820, pe locul unde la 1774 exista o veche biserică de lemn, locașul de închinare a fost readus la frumusețea de altă dată prin ample lucrări începute în 2002. S-a îndepărtat umezeala, s-a reparat exteriorul, s-a schimbat șindrila de pe acoperiș, s-a restaurat pictura interioară și s-a rezidit Sfânta Masă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea mănăstirii. În soborul slujitor s-au aflat duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Teofil Șerban, protopopul de Săcele, Sorin Șerban și numeroși preoți din Brașov, Țara Bârsei și din alte părți.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învă­țăturile transmise de Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care se prezintă dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă: „Sfântul Evanghelist Ioan menționează că mulți au crezut în Mântuitorul Iisus Hristos la cuvintele femeii. După ce a pus-o la un examen, Mântuitorul Iisus Hristos s-a descoperit femeii în mod direct ca fiind Mesia, Cel rânduit de Dumnezeu și aștep­tat de poporul ales. Când ne întâlnim noi în mod direct cu Hristos? Când ni se descoperă și ne spune «Eu sunt!» dacă nu la Sfânta Liturghie când ne împărtășim? În Taina Euharistiei noi devenim purtători de Hristos, pentru ca mergând mai departe să ne îndeplinim apostolatul rânduit nouă și lucrarea pe care Dumnezeu vrea să o împlinească în lume prin noi”.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” primarului din Predeal, Liviu Cocoș, și familiei Elena și Marius Usturoi. Distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a fost oferită familiei Carmen și Cristian Grigore. Mai mulți binefăcători și obștea mănăstirii condusă de stareța Spiridona Mihu și Consiliul local Predeal au primit acte de cinstire.

Cu ocazia vizitei pastorale la Predeal, IPS Mitropolit Lau­rențiu a fost declarat cetățean de onoare al orașului. Diploma și însemnele orașului i-au fost înmânate de primarul Liviu Cocoș. De asemenea, primarului din Predeal a prezentat tuturor costumul popular specific orașului brașovean. Credin­cioșii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și au cinstit capul Sfântului Ierarh Andrei Șa­guna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu și adus spre închinare la Predeal.

Monumentul eroilor din Țara Făgărașului

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit monumentul eroilor din Țara Făgărașului căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale. Monumentul a fost ridicat în apropiere de Catedrala din Făgăraș, prin eforturile Primăriei Făgăraș, ale Asociației Veteranilor de Război din oraș și ale altor instituții. La ceremonie au participat consilierul de stat și secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, generalul maior dr. Mihai Șomor­delea, ofițeri și militari, oficialități județene și locale, parlamentari, veterani de război și un numeros sobor de preoți. La finalul slujbei de sfințire ierarhul a subliniat importanța cinstirii eroilor patriei: „Biserica noastră ne îndeamnă să ne amintim de cei trecuți în veșnicie lăsând numele lor înscrise în cartea vieții, asemenea sfinților, și anume eroii neamului nostru. Totdeauna Armata a stat alături de Biserică și ne-a încurajat să menținem legătura cu trecutul nostru”.

Sfinţire la Mănăstirea Cormaia, Bistriţa Năsăud

Biserica nouă a Mănăstirii Cormaia, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, judeţul Bistriţa-Năsăud, construită în ultimii 18 ani, a fost târnosită în Duminica Samarinencei de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox al Europei de Nord și Preasfinţitul Longhin Jar, Episcop-vicar al Cernăuţiului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe altarul de vară din curtea mănăstirii, în prezenţa a mii de pelerini și a oficialităților locale.

La finalul Liturghiei, părintele duhovnic, protos. Nicodim Sângiorzan, a primit din partea IPS Mitropolit Andrei distincţia „Crucea Arhiepiscopală”, iar stareța, stavrofora Ecaterina Ghiran, a fost distinsă cu ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. În cadrul ansamblului mănăstiresc mai există o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.

Slujire arhierească în Parohia Blaj II

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a celebrat Sfânta Liturghie în Parohia Blaj II și a hirotonit diacon pe tânărul Nicolae Usca. La finalul slujbei, a hirotesit întru iconom-stavrofor pe parohul Ovidiu Nicolae Vintilă și a acordat „Diplome de aleasă cinstire” binefăcătorilor sfântului locaș de închinare. De asemenea, a oficiat slujba de binecuvântare a noii capele mortuare ridicate în această parohie.

Sărbătoare la Biserica „Buna Vestire” din Oradea

Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia „Buna Vestire” din Oradea, cu prilejul finalizării lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a sfântului lăcaș. Ierarhul a binecuvântat rodul ostenelilor parohului Ioan Marian și al credincioșilor și a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit o nouă troiță, ridicată în curtea bisericii.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, PS Episcop Sofronie a subliniat că „pericopa evanghelică de astăzi, ce ne-a relatat întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna Patriarhului biblic Iacob, ne vorbește despre Sfântul Duh, Apa cea vie spre viața cea veșnică, Apa ce izvorăște din Tatăl și se dă lumii prin Fiul și din Care dacă cineva bea nu mai însetează niciodată, pentru că Se preface, în cel care curge, în izvor de apă vie spre viața cea veșnică. Iar viața cea veșnică este o viață duhovnicească, o viață în Duhul Sfânt, în care cel care crede și se botează în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, primind pecetea darului Sfântului Duh, și crescând, apoi, duhov­nicește pe parcursul întregii sale vieți pământești, se învrednicește, prin lucrarea harului Duhului Sfânt, să ajungă la viața cea veșnică, în Duhul Sfânt, împreună cu Fiul, în slava Tatălui”.

Biserica „Buna Vestire” din Oradea a fost construită din cărămidă în anul 1770, servind ca biserică militară, devenind apoi biserică de enorie. În ultimii ani, prin grija parohului Ioan Marian şi a părintelui coslujitor Laurian Lucian, împreună cu membrii consiliului şi comitetului parohial, au fost întreprinse ample lucrări de restaurare, înfrumuseţare şi amenajare în interiorul sfântului lăcaş, la demisolul acestuia, la exterior, precum şi pe terenul din jurul bisericii. Au fost înlocuite geamurile şi uşile bisericii, s-a înlocuit pardoseala din Sfântul Altar, s-a înnoit mobilierul bisericesc, s-au montat două candelabre mari noi, s-a renovat sacristia şi s-au înnoit vasele liturgice şi veşmintele preoţeşti. De asemenea, s-a introdus încălzirea centrală în sfântul lăcaș. Acoperișul și exteriorul bisericii au fost refăcute complet, a fost amenajat parcul bisericii şi gardul exterior. A fost construit un nou lumânărar și s-a înălțat o troiță din lemn. Totodată, biroul parohial, unde este păstrată biblioteca şi arhiva parohială, a fost complet renovat.

Slujire la Dobârlău, Covasna

Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit în mijlocul comunității de credincioşi din Dobârlău, Protopopiatul Sfântu Gheorghe județul Covasna, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a spus: „Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu și de Sfânta Biserică. Dincolo de starea ei morală, samarineanca gândea chiar mai profund decât iudeii și decât conaționalii ei, de aceea Mântuitorul îi spune că închinarea trebuie să se facă în duh și în adevăr (Ioan 4,24). Răspunsul acesta conține cea mai frumoasă definție dată lui Dumnezeu care este Duh și Adevăr. Femeia samarineancă este prima femeie care l-a văzut pe Dumnezeu după femeile mironosițe”. PS Episcop Andrei a hirotesit întru iconom stavrofor pe Gheorghe Iuga, parohul din localitate, iar părintelui pensionar Gheorghe Băilă, în vârstă de 82 de ani și 58 de ani de slujire preoțească, fost paroh în această comunitate şi cel mai vechi preot slujitor din Episcopia Covasnei și Harghitei, i-a acordat dinstincția „Crucea Munților”.

Liturghie arhierească la Șimleu Silvaniei

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei, alături de parohul Cristian Crișan, protopopul Dan Haiduc şi alţi preoţi. Credincioșii au fost prezenți în număr mare la slujbă, micuța biserică devenind neîncăpătoare. PS Episcop Petroniu l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Ioan-Nicușor Pop, pe seama paraclisului „Sfântul Evanghelist Luca”, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei a fost ridicată începând cu anul 1925. Ca o particularitate a începuturilor acestei biserici, principalii ctitori ai acestui locaș de cult au fost șapte persoane venite din sudul țării, din Oltenia, care s-au stabilit la Șimleu Silvaniei și au dorit să aibă o biserică ridicată de ei. Din lipsa fondurilor, lucrările au stagnat până în 1930, fiind ulterior reluate. Sfințirea locașului de cult a avut loc în anul 1957 și a fost săvârșită de către vrednicul de pomenire Episcop Valerian Zaharia. De-a lungul timpului au fost efectuate diferite lucrări de înnoire și înfru­musețare, locașul de cult fiind repictat între anii 1992-1995.

Târnosiri în Hunedoara

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Valea de Brazi, din cadrul Parohiei Câmpu lui Neag, Protopopiatul Petroșani, unde a târnosit biserica după ample lucrări de restaurare și înfru­musețare a lăcașului de cult aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. A urmat săvâr­șirea Sfintei Liturghii, de către PS Episcop Gurie, alături de soborul slujitor și în prezența mulțimii de credincioși venită să participe la bucuria sfințirii bisericii din Valea de Brazi.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice despre întâlnirea la fântâna lui Iacob a femeii samarinence cu Mântuitorul Iisus Hristos şi le-a vorbit credincioșilor despre Apa cea vie pe care fiecare este chemat să o descopere, „căci omul care Îl cunoaște și se întâlnește cu Hristos nu va mai înseta niciodată de bogăția și deplinătatea bucuriilor veșnice ale Împărăției lui Dumnezeu”.

PS Episcop Gurie a hirotesit întru iconom pe parohul Daniel Nicolae Gărgan, în semn de recunoștință față de rodnica activitate pastoral-misionară. De asemenea, ierarhul, la propunerea parohului, a oferit mai multe gramate de mulțumire celor care s-au implicat în mod deosebit în lucrarea de înfrumusețare a bisericii, felicitând în același timp întreaga comunitate.

Sâmbătă, 28 mai, PS Episcop Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Sfânta Treime” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ulieș, Protopopiatul Deva, urmată de Sfânta Liturghie alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. Ierarhul l-a hirotesit iconom pe Călin Daniel Igna, parohul comunității, felicitându-l pentru bogata activitate pastoral-misionară. La final au fost oferite gramate de mulțumire credincioşilor care care s-au implicat lucrările efectuate la biserică.

Slujiri ale PS Ilarion Făgărăşanul

Preasfințitul Ilarion Făgără­șanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Țara Făgărașului, participând la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Brâncoveanu”, Sâmbăta de Sus, județul Brașov. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură referitor la sem­nificațiile pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (4, 5-42), ce relatează convorbirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă. Apoi, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințire a unei noi clădiri din comuna Sâmbăta de Sus, în care se găsesc un dispensar, mai multe cabinete medicale și noul sediu al Poliției locale. La finalul, Părintele Episcop a adresat un cuvânt de gratitudine pentru această lucrare, în­credințându-i pe toți cei care au trudit cu brațele și cu mintea la înălțarea acestei clădiri, de permanenta purtare de grijă a lui Dumnezeu. Seara, ierarhul a fost prezent în mijlocul credincioșilor din comuna Șer­caia, Protopopiatul Făgăraș I, unde a oficiat Taina Sfântului Maslu împreună cu un sobor de zece preoți, în Biserica „Sfântul Nicolae”.

Târnosirea bisericii din Racşa, Oaş

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Racşa, Protopopiatul Oaş.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în urmă cu 140 de ani, iar cu ocazia târnosirii a primit şi al doilea hram, „Sfântul Mucenic Martir Antim Ivireanul”.

Construirea bisericii ei a început în primul an după revoluţia paşoptistă, prin truda şi osteneala vrednicilor oşeni, iar lucrarea a fost încheiată după 16 ani. A fost sfinţită după 128 de ani de Episcopul Dr. Vasile Coman al Oradiei. După 2004, de când este paroh Gavril Măgureanu, în biserică a fost realizată încălzirea centrală şi alte lucrări de întreţinere, iar în jurul ei au fost construite: altarul de vară, trei troiţe din piatră, o sală socială cu anexe. S-a reorganizat Sfântul Altar prin rezidirea Sfintei Mese, au fost aduse obiecte noi de cult, mobilier şi îmbrăcăminte, s-a reparat turla bisericii, s-a renovat acoperişul, s-a zugrăvit exteriorul şi s-au amenajat 120 metri pătraţi de alei betonate cu scări şi balustrade şi o mică parcare. Preotul Gavril Măgureanu a fost ajutat de epitropii Gheorghe Cuc şi Petre Fluieraş, de credincioşii din parohie, Primăria şi Consiliul Local Racşa.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară de PS Iustin Sigheteanul, înconjurat de un sobor de 18 preoţi şi diaconi din care au făcut parte Mihai Feher, protopopul de Oaş, parohul Gavril Măgureanu, numeroşi preoţi. PS Iustin Sigheteanul a subliniat învăţăturile pe care credincioşii trebuie să le desprindă din pericopa evanghelică a duminicii, a Femeii Samarinence, care devine mărturisitoare a lui Hristos.

„Soluţia este întoarcerea la Hristos, pentru că o societate ce-L respinge pe Hristos se demonizează. Ori societatea contemporană are nevoie de Hristos, de Sfânta Treime, deoarece doar Duhul Sfânt este Cel ce se face în om izvor de apă vie”, a spus ierarhul. La final PS Iustin Sigheteanul i-a oferit parohului Gavril Măgureanu, iconom stavrofor, o Gramată Episcopală. (Pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, diac. Cristian Ţuţuroi, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Alexandru Moroianu, Vasile Oniga, Andrei Fărcaş)