Locul unde îţi poţi face prieteni în doar câteva zile

Data: 13 Septembrie 2017

În vremurile acestea când majoritatea avem sute sau chiar mii de prieteni în spaţiul virtual se simte nevoia să avem prieteni şi în spaţiul real, şi, deci, nu doar o prietenie virtuală, ci una cât se poate de reală. Şi unde îşi poate face prieteni un tânăr dacă nu într-o tabără de tineret?!

În perioada 28 august - 1 septembrie, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în oraşul Flămânzi din judeţul Botoşani, a avut loc ediţia a I-a a Taberei Prieteniei. Aici s-au reunit 110 tineri ortodocşi din Flămânzi, Lupăria (Prăjeni), Botoşani, Albeşti, Săveni, Hârlău, Podu Iloaiei, dar şi din NEPSIS Italia. Cei din urmă au venit însoţiţi de părintele Doru Vasile Gârboan, consilier al Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Fiind o tabără a prieteniei, tema întâlnirii a fost: „Despre prietenie sau cum să nu călătoreşti singur“. În cele cinci zile, tinerii au „călătorit“ împreună pe tot traseul taberei, traseu alcătuit din cele mai diverse activităţi creative şi recreative şi din Sf. Liturghie, care a fost săvârşită zilnic. Unde te poţi simţi mai prieten cu cei de lângă tine şi cu Dumnezeu decât în dumnezeiasca Liturghie?!

Luni, 28 august, după ce au sosit toţi participanţii s-a săvârşit Vecernia pentru sărbătoarea Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul şi s-a făcut deschiderea oficială a taberei prin citirea rugăciunii de binecuvântare a taberelor de tineri ortodocşi. Apoi, pentru o cât mai bună coeziune, tinerii au fost împărţiţi în 6 grupe de vârstă ce au purtat ca identitate denumirile cuvântului „prietenie“ în diverse limbi: Amistad, Friendship, Soprus, Amicizia, Filia şi, bineînţeles, Prietenia. Deoarece unii dintre tineri s-au întâlnit pentru prima dată, jocurile de cunoaştere i-au făcut să se dezinhibeze, să se cunoască şi să socializeze într-un mod direct şi real.

Marţi, după săvârşirea Sf. Liturghii, pentru a intra în temă, tinerii participanţi l-au ascultat pe pr. Alexandru Baciu, de la parohia Măşcăteni, Albeşti, care a susţinut o conferinţă în care a dialogat cu tinerii şi a dat răspuns nedumeririlor acestora legate de prietenie. Exemplele de prietenie din Sf. Scriptură, precum David şi Ionatan, au întărit definiţia cea mai frumoasă a prieteniei pe care am auzit-o vreodată, definiţie dată tot de dumnezeiasca Scriptură în Deuteronom capitolul 13, versetul 6: „Prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău“. Au urmat cele două sesiuni, în care tinerii s-au apropiat prin dialog şi au început să lege prietenii. Poate o să vă întrebaţi despre cum poţi începe să legi o prietenie cu cineva pe care îl ştii doar de câteva ore? Prin cuvânt! Descoperindu-te pe tine în faţa celuilalt, pe care îl descoperi prin sinceritatea cu care vorbeşte despre prietenii lui, despre conceptul lui despre prietenie şi văzând lucrurile pe care le ai în comun cu el.

Fiind tineri şi energici, noii prieteni s-au bucurat după sesiunile de dezbatere de activităţile sportive pregătite de organizatorii taberei. Aaaaaa! Am uitat să spun. Organizatorii taberei au fost tinerii din filiala Flămânzi a Asociaţiei Tânărul Ortodox din România (ATOR), care are sediul la Iaşi. Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului Little boy (2015), pe care îl recomand din toată inima, film ce vorbeşte despre credinţă, puritate şi prietenie  adevărată.

Miercuri, cea de-a treia zi a taberei, pentru a arăta celor veniţi de pe alte meleaguri frumuseţile Botoşaniului, a fost zi dedicată pelerinajului. Participanţii au vizitat câteva dintre mănăstirile din judeţul Botoşani, precum şi casele memoriale ale lui Nicolae Iorga (municipiul Botoşani) şi Mihai Eminescu (Ipoteşti). A fost o zi de tihnă şi aşezare sufletească.

Joi, ultima zi a lui august, a fost o zi cu adevărat memorabilă. După săvârşirea Sf. Liturghii la Biserica „Sf. Nicolae“, gazda noastră de joi, pr. Nicolae Ursărescu, ne-a ospătat cu dărnicie pentru a avea energia necesară jocurilor şi activităţilor  rezervate pentru această zi. După o serie de jocuri distractive de îndemânare şi pricepere, tinerii s-au retras la atelierele de creaţie la care s-au înscris după cum au crezut că îi reprezintă. Am avut un atelier de prim ajutor, un atelier de confecţionat cruciuliţe, un atelier de confecţionat semne de carte şi două ateliere de jocuri de grup.

După prânz, participanţii veniţi din alte părţi au descoperit împreună cu noii lor prieteni Flămânziul într-o atractivă şi distractivă „vânătoare de comori“. Ei au mers la 10 locaţii (case de gospodari) indicate pe o hartă, unde au îndeplinit anumite sarcini. Spre exemplu, au răspuns la întrebări generale din matematică, limba română şi religie, au udat flori, au dansat, au făcut urări şi au cântat. Gazdele primitoare le-au oferit cheia către comoară. Cheia a fost reprezentată de cuvinte extrase din diferite poezii. La final au descoperit, punând cuvintele cap la cap, poeziile care au avut ca temă: prietenia.  Spre seară, când s-au întors de la „vânătoare“, întrucât mai aveau energie, specific al tinereţii, au încins un dans în jurul focului de tabără, arătând prin aceasta că tinerii de astăzi nu îşi uită rădăcinile înfipte adânc în tradiţia populară românească.

Vineri, 1 septembrie, a fost ziua lacrimilor. Da! A lacrimilor amestecate de bucurie şi de durere. Bucurie, pentru timpul frumos petrecut împreună şi pentru prieteniile legate la Flămânzi. Durere, pentru despărţirea fizică de prieteni până la o nouă revedere într-o altă tabără din cele organizate de parohiile şi filialele ATOR din Arhiepiscopia Iaşilor. Unii chiar s-au revăzut foarte repede... la ITO, la Iaşi, care a început pe 1 septembrie, când s-a încheiat Tabăra Prieteniei de la Flămânzi.

Reuşita acestei tabere creatoare de prietenii s-a datorat tinerilor voluntari din ATOR Flămânzi, părinţilor Ursărescu Neculai şi Alupei Ilie din Flămânzi, care au ajutat financiar această întâlnire a bucuriei şi prieteniei, precum şi tuturor celor care s-au implicat în înfăptuirea acestei prietenii. Ştiu ei cine sunt! Sunt prietenii noştri! (Pr. dr. Pîjîn Marius, coordonator ATOR, filiala Flămânzi)