Locuri celebre pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, munţii lumii oferă pârtii uimitoare, locuri unde se pot practica toate bucuriile zăpezii. În timp, au fost construite şi organizate multe staţiuni specifice, devenind atracţii deosebite în anotimpul rece.
O staţiune celebră, foarte bine cotată pe plan internaţional, este Chamonix din Franţa, situată la poalele celebrului Mont-Blanc, în zona frontierei dintre Franţa, Italia şi Elveţia. Practicanţi ai sporturilor de iarnă din întreaga lume vin cu bucurie aici pentru a schia pe provocatoarele pârtii. Aici există un foarte mic risc de avalanşe pentru că autorităţile au grijă şi uneori provoacă în mod controlat căderi de zăpadă spre a preveni acumularea unei mari cantităţi. Telecabina îi ajută pe sportivi şi pe simplii turişti să ajungă până la 3.000 de metri altitudine. Cei care ajung în aceste locuri pot vedea Mer de Glace (Marea de Gheaţă), adică uriaşul gheţar de 7 kilometri lungime şi 200 de metri lăţime.
O staţiune cu un cu totul alt parfum şi accente puse în păstrarea atmosferei rurale a munţilor elveţieni este Zermatt. Aici, traficul auto este interzis, turiştii putând ajunge în staţiune doar cu trenul. Apoi călătoresc, ca odinioară, cu săniile trase de cai, într-un peisaj abia atins de mâna omenească. Fără construcţii complicate, cu tehnologie puţină, poţi gusta farmecul iernii în desfăşurarea sa naturală. Această staţiune de top oferă schiorilor şansa de a aluneca pe gheaţa a două ţări: pârtia care începe pe Platoul Rosa are lungimea de 1.400 de metri, sfârşindu-se în Cervinia, din Italia.
Cine vrea să stea într-un hotel din gheaţă o poate face în staţiunea suedeză Kiruna. Sporturile zăpezii pot fi practicate la standarde înalte, iar bucuria vizitării acestui loc poate fi amplificată de o călătorie cu snowmobilul în zonele unde trăiesc renii. Aurora boreală îşi luminează în superbele-i culori vizitatorii norocoşi să se afle în Kiruna în perioada potrivită din an. Şi asta nu e tot: pasionaţii de pescuit pot avea experienţa de a prinde peştele la copca de gheaţă.
Destul de aproape de noi, în staţiunea austriacă Hintertux, iubitorii iernii pot fi pe deplin satisfăcuţi de pârtiile imense şi de cazarea şi posibilităţile de distracţie deja celebre în toată lumea. Cel mai înalt punct al staţiunii se află la 3.250 de metri. Şi aici oamenii vor fi impresionaţi de un gheţar pe care pot practica sporturile favorite. Pistele de schi aflate spre nord, ferite de razele soarelui, oferă şansa turiştilor de a nu rata concediul planificat, chiar şi atunci când iarna nu este foarte darnică, zăpada rezistând fără probleme.
Pârtii din România
Interesul pentru schi a crescut continuu în România, deschizându-se noi pârtii şi modernizându-se altele vechi. În Poiana Braşov pârtiile au fost lărgite şi lungite, au fost amplasate tunuri de zăpadă, care „aduc iarna“ mai aprig, atunci când natura nu ţine cu turiştii. Începătorii au la dispoziţie pârtia Drumul Roşu, cu lungimea de 4,7 kilometri, iar avansaţii, pârtiile Sulinar, Lupului, Subteleferic, care au între 2,8 şi 2,2 kilometri lungime.
Hunedorenii şi cei din apropiere pot ajunge cu uşurinţă la Straja, unde pârtiile Sfântul Gheorghe, de 700 de metri lungime, şi Platoul Soarelui, de 400 de metri, beneficiază de instalaţii moderne de teleschi. Pentru schiorii mai avansaţi există pârtiile Lupului, Canal, Telegondola şi Constantinescu, care au peste 3 kilometri lungime.
Vâlcenii se pot bucura deopotrivă de priveliştile ce se deschid de pe pârtia Transalpina Ski Resort spre munţii Făgăraş şi Parâng, iar în vale sunt apele lacului Vidra. Există şi instalaţii de cablu, constând într-o telegondolă, un teleschi şi un telescaun.
Pe aglomerata Vale a Prahovei, cunoscute de multă vreme tuturor românilor sunt pârtiile Clăbucet şi Cocoşul, de peste 2 km lungime fiecare, Sub Teleferic, de 1,2 kilometri, destinată avansaţilor. Zona întreagă este plină de posibilităţi de agrement pentru turişti, de la vizitarea castelelor Peleş şi Pelişor la Sfinx, mănăstirea din Sinaia sau dincolo de munţi, spre Peştera Ialomicioara.
În masivul montan Mogoşa, din Maramureş, se află staţiunea Şuior, la distanţa de 18 kilometri de Baia Mare. Aici se află 5 pârtii cu niveluri diferite de dificultate, cea mai lungă fiind de 2,2 kilometri. Sunt dotate cu instalaţii de telescaun, teleschi, pentru zăpadă artificială şi nocturnă. Un sejur în acest loc poate fi completat fericit cu cazarea la pensiunile care oferă acces la tradiţiile şi bucătăria locală. Bisericile de lemn ale Maramureşului, Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi multe alte locuri frumoase pot completa bucuriile oferite de pârtii. (Dan Cârlea)