Locuri de muncă pentru 11 persoane vulnerabile, la Cluj-Napoca

Un articol de: Andreea Pâgleşan - 10 Octombrie 2015

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a creat locuri de muncă pentru persoane vulnerabile în cadrul primului proiect de economie socială din Eparhie. Proiectul a început anul trecut, în luna octombrie, și a fost finanțat din fonduri europene. Astfel, au fost construite în localitatea Popești, comuna Baciu, o tipografie și o brutărie, două întreprinderi sociale în care au fost angajate 11 persoane din categorii sociale vulnerabile.

Conferinţa de închidere a proiectului „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoanele vulnerabile” a avut loc joi, 8 octombrie, în sala „Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a coordonatorilor de proiect și a consilierilor eparhiali.

IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a adus în atenție par­ticipanților modul de viețuire a primilor creștini, spunându-le că ar trebui să le fie urmat exemplul: „Modul lor de a fi și de a trăi ar trebui să fie contaminant și pentru noi. Toți cei ce credeau, erau laolaltă și aveau toate de obște. Își vindeau bunurile și averile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare. În fiecare zi stăruiau într-un cuget în templu și, frângând pâinea în casă, luau împreună hrana întru bucurie și întru curăția inimii, lăudând pe Dumnezeu și având har la tot poporul, iar Domnul adăuga zilnic Bisericii pe cei ce se mântuiau”.
Toți cei implicați în proiectul de economie socială au prezentat pe scurt modul în care s-a realizat proiectul, ce greutăți au întâmpinat de implementare, precum și rezultatele obținute.

O salvare pentru persoane defavorizate

Una dintre angajatele Tipografiei „Renașterea”, Izabel Florea, a declarat că această șansă oferită a fost o salvare pentru ea și familia ei: „Înainte de a fi angajată am stat acasă și i-am îngrijit pe cei trei copilași. Am căutat aproape un an de zile un loc de muncă, dar nu am găsit. Pentru mine acest domeniu a fost complet nou, dar am reușit să învăț pentru că am fost sprijinită de echipa ce a desfășurat proiectul. Am cunoscut mulți oameni noi, am învățat lucruri noi, am trăit momente frumoase și am reușit să trec peste cele mai puțin plăcute. Să mă angajez aici a fost o salvare pentru mine”.
Iniţiatorii proiectului au promovat conceptul şi beneficiile economiei sociale în toate protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, astfel încât preoții, împreună cu protopopii și autoritățile locale, să realizeze astfel de proiecte în vederea sprijinirii comunităților vulnerabile din mediul rural.

Primul proiect de economie socială

Proiectul „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoane vulnerabile” este primul proiect de economie socială implementat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Cluj-Napoca, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.
În cadrul proiectului au fost înființate două structuri de economie socială, o tipografie și o brutărie în mediul rural, prin care se dezvoltă activități generatoare de venit pentru a susține integrarea și/sau reintegrarea pe piața muncii a 11 persoane aparținând grupurilor vulnerabile. Acestea au beneficiat de cursuri de formare profesională și consiliere pentru menținerea locului de muncă. Coordonarea eficientă a activitățiilor celor două structuri de economie socială este asigurată de către doi manageri profesioniști, care dețin aptitudini și cunoștințe în domeniul managementului financiar, organizațional și marketing cu aplicație pe economie socială.
Tot în cadrul proiectului, mai mulţi preoți și asistenți sociali de pe raza teritorială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, activi în domeniul social au beneficiat de cursuri de formare în ocupația manager de întreprindere socială, în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale, abilități de elaborare a unui plan de afaceri sustenabil financiar, cât și inițierii, dezvoltării, func­ționării unei structuri de economie socială.