Lucrări în grădina de legume și cea de flori

Data: 08 August 2015

Luna august este luna în care principalele activități agricole se desfășoară în grădina de legume, în grădina de flori sau chiar în balcon, dacă ați amenajat acolo o mică grădină de zarzavaturi.

Specialiștii în horticultură spun că în această lună încă mai pu­teți cultiva răsaduri și semăna legume care vor ajunge la maturitate în toamnă. Nu este prea târziu pentru a semăna mazăre, salată verde, spanac, fasole pitică sau ridiche neagră. De asemenea, mai puteți planta răsaduri de varză sau conopidă. Aveți în vedere că luna august este ultima lună în care trebuie să adminis­trați îngrășăminte tuturor plantelor din grădină. Dacă este secetă, udați legumele dimi­neața devreme și seara târziu. Nu depășiți limita de 10 litri/mp, cantitatea de apă în exces favorizează apari­ția bolilor. O altă lucrare importantă pe care o faceți luna aceasta este recoltarea fructelor de vară. Soiurile de pere de vară trebuie culese cu 10-12 zile înaintea ma­tu­rității depline, când culoarea verde de pe partea umbrită a fructelor începe să treacă în verde-gălbui. Merele de vară se culeg cu 10-14 zile înainte de a ajunge la maturitatea deplină, când culoarea verde de pe partea lor umbrită nu a dispărut complet. Dacă sunt culese cu întârziere devin făinoase chiar din pom. Recoltați strugurii timpurii, de masă, dacă sunt complet copți. Soiurile de struguri roșii se culeg cu circa 10-15 zile după cele albe, iar cele aromate se culeg cu circa 10 zile mai târziu decât cele roșii. Alegeți cu grijă spațiile de depozitare a legumelor. Ceapa se împletește pe o funie și se depozitează în locuri umbroase și uscate. Faceți ace­lași lucru și cu usturoiul. Morcovul se depozitează în nisip dacă este păstrat pentru iarnă, în locuri răcoroase și întunecoase.

Moment optim pentru înmulțirea florilor

O lucrare aparte, foarte importantă, care trebuie făcută în luna august este înmulțirea plantelor prin butași. Astfel, acum e momentul optim să înmulțim mușcata, trandafirii, fuchsia, cât și alte plante de balcon, astfel încât anul următor balconul dumneavoastră va fi și mai plin de flori colorate. O altă lucrare importantă este strângerea de semințe pentru anul următor, acum e momentul optim pentru a strânge semințe din orice plantă care se înmulțește astfel. Pentru împătimiții de grădinărit, luna aceasta se continuă altoirea în ochi dormind la multe plante. Tot acum, căpșunii se înmulțesc prin stoloni cel mai ușor, astfel că anul următor veți putea avea o producție și mai consistentă de căpșuni delicioase. (Mariana Bahcevan)