Lumea satului, redescoperită de copii din Italia 

Un articol de: Ionela Ivan - 26 August 2019

Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, joi, 22 august, a fost o nouă zi pe care tinerii și copiii de la Roma au petrecut-o în biserică, tema acestei zile fiind „Satul românesc”.

După rugăciunea de dimineață, cu ajutorul cântecului și al jocului popular, copiii și tinerii au început călătoria prin satele românești. Astfel au descoperit, de-a lungul zilei, care sunt piesele ce compun costumul popular din diferite zone ale țării, care sunt pașii de dans ai sârbei, ai horei și ai ciobănelului. Au văzut cât de frumos trăia omul de la țară, care din leagăn până la mormânt, în toate momentele vieții, îl chema și îl avea alături pe Dumnezeu.

Tinerii au învățat ce înseamnă „un bucluc”, „hodină” și care e diferența dintre „cofiță” și „covată”. Au văzut ce jocuri și ce activități aveau tinerii de altădată, cum își petreceau timpul liber și care erau îndeletnicirile lor. Au citit fragmente din „Amintiri din copilărie”, iar la finalul călătoriei au descoperit viața unui țăran ajuns sfânt, Gheorghe Pelerinul, sărbătorit la 17 august, dar și a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, o altă personalitate născută în satul românesc.