„Lumina din călimară“, concurs de creaţie plastică la Bacău
În contextul serbării Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox în Patriarhia Română, Protopopiatul Bacău organizează, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, concursul judeţean de creaţie plastică şi literar-religioasă „Lumina din călimară“, desfăşurat în cadrul simpozionului „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului“.
Elevii din clasele I-XII, care învaţă în şcolile din localităţile de pe întreg cuprinsul judeţului Bacău şi al Protopopiatelor Bacău, Moineşti, Buhuşi, Sascut şi Oneşti, au posibilitatea să se înscrie la această a treia ediţie a concursului organizat de Protopopiatul Bacău.
Desfăşurat în cadrul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi al Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română, simpozionul „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului“ se află acum, la fel ca şi concursul, la a treia ediţie.
„Am crescut de la un an la altul atât ca număr de participanţi, dar şi ca întindere; ne adresăm nu doar elevilor din arealul jurisdicţional al Protoieriei Bacău, ci din întregul judeţ. Concursul îmbracă haina unui eveniment şcolar judeţean de foarte mare importanţă şi seriozitate - din moment ce este organizat de Protoieria Bacău şi se desfăşoară prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, având secţiuni cu grad de adresabilitate potrivit vârstelor şcolare (pentru desen şi pictură), precum şi una dedicată celor care se exprimă mai puţin prin penson şi mai mult prin condei - mă refer aici la secţiunea eseu. Avem aşadar culoarea, dar şi cuvântul, penelul, dar şi condeiul, fiecare aducând plus-valoare şi frumuseţe, oferind fiecăruia posibilitatea de a se exprima cum poate mai bine, de a pune în scris şi culoare lumina care izvorăşte din suflet. De aceea am şi ales să vorbim despre «Lumina din călimară», un concurs adresat elevilor, aflaţi acum la vârsta descoperirilor, dar la vârsta când folosesc atât de firesc şi inocent penelul sau peniţa de scris a inimii, punând curat pe hârtie parte din sufletul lor“, a subliniat părintele protopop Costică Busuioc
„Adolescenţa - între libertate şi responsabilitate“
Desfăşurat în toate şcolile din cuprinsul judeţului Bacău, concursul este o activitate permanentă a Protoieriei Bacău şi cuprinde secţiuni adresate elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal. În cadrul secţiunilor pentru desen, copiii vor ilustra tema dată printr-un desen în acuarelă sau creion.
Tema eseului pentru această ediţie a concursului va fi „Adolescenţa - între libertate şi responsabilitate“, subliniind astfel încadrarea evenimentului în tema mai largă a Anului omagial şi a simpozionului desfăşurat în Eparhie. Secţiunea eseu se adresează claselor IX-XII şi constă în redactarea unui eseu argumentativ. Datele de identificare ale elevului (numele şi prenumele elevului, clasa, unitatea de învăţământ, localitatea, cadrul didactic coordonator, parohia din care face parte, titlul lucrării, telefon şi datele de contact) vor fi trecute pe verso.
Lucrările vor fi depuse, prin profesorul coordonator, direct la sediul protopopiatului sau trimise la adresa Protoieriei Bacău, strada 9 Mai nr. 48, municipiul Bacău (tel. 0234-531014, protoieria.bc@gmail.com).
Calendarul activităţilor este următorul: 12-19 septembrie - elaborarea regulamentului şi a proiectului; 19 - 26 septembrie - transmiterea proiectului în şcoli; 26 septembrie - 7 octombrie - derularea proiectului în şcoli; 1-10 octombrie - înscrierea participanţilor; 6-10 octombrie - depunerea lucrărilor la sediul protoieriei; 10 - 16 octombrie - desfăşurarea simpozionului; 11-12 octombrie - evaluarea lucrărilor şi anunţarea rezultatelor; 12 - 16 octombrie - vernisarea expoziţiei de icoană la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“; joi, 20 octombrie - festivitatea de premiere.