Lumina Sfântă, oferită clericilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Un articol de: Pr. Daniel-Ionel Marari - 22 Aprilie 2020

Clerici, monahi și monahii au sărbătorit noaptea Sfintelor Paști la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman, acolo unde slujba Învierii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Conform obiceiului îndătinat, aproape de miezul nopții, a fost adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim, care ulterior a fost împărțită de Înaltpreasfinția Sa.

Anul acesta, Sfânta Lumina a fost adusă de la București de către o delegație a eparhiei, condusă de părintele arhimandrit Andrei Ioniță, fiind apoi oferită tuturor preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin reprezen­tanți.

După prima parte a slujbei din sfânta zi a Învierii, desfășurată la un Altar de vară amenajat în fața Palatului Arhiepiscopal, au urmat Canonul Învierii şi o procesiune în jurul catedralei, iar apoi, în locaşul de închinăciune a fost săvârşită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Frumusețea slujirii arhie­rești a fost împodobită de cântările speciale ale acestei zile, răspunsurile la strană fiind date de Corala „Diaconia” a catedralei. 

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură, în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile, după care, conform tradiției îndătinate, a rostit salutul pascal „Hristos a înviat!”