Luni încep protestele sindicaliştilor din educaţie
Cadrele didactice demarează luni acţiunile de protest, care vor debuta cu pichetarea Guvernului, în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie, şi vor culmina cu organizarea unui protest de amploare în Capitală în data de 6 noiembrie, la care sunt aşteptaţi 10.000 de dascăli din întreaga ţară. Sindicaliştii anunţă că au deja sprijinul studenţilor şi cheamă pe părinţi să se alăture demersului lor de a obţine alocarea 5% din PIB pentru educaţie.
Cel două mari entităţi care reprezintă interesele salariaţilor din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" (FSE), anunţă, separat, demararea acţiunilor de protest, ameninţând guvernanţii chiar cu măsura extremă de îngheţare a anului şcolar, respectiv grevă generală pe perioadă nelimitată a tuturor profesorilor.
Primii sindicalişti care vor ieşi în stradă sunt cei de la FSLI, aceştia anunţând că au obţinut aprobarea pentru pichetarea Guvernului şi a sediului coaliţiei aflate la guvernare, în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie. Cea mai amplă mişcare de protest va avea loc însă în data de 6 noiembrie, când se va desfăşura, în Capitală, un miting de amploare la care sunt aşteptaţi să ia parte 10.000 de dascăli şi studenţi din întreaga ţară. "Primăria Capitalei a aprobat şi acţiunile FSLI din data de 6.11.2013, astfel că aproximativ 10.000 de dascăli vor protesta în Piaţa Victoriei în intervalul 11:00 - 13:00, urmând ca între 13:00 şi 15:00 să se deplaseze spre sediul Parlamentului pe traseul: Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului (Piaţa Constituţiei). La acest protest vom avea sprijinul studenţilor şi facem apel şi la părinţi şi la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”, se arată într-un comunicat al FSLI, remis Mediafax.
Şi reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", nemulţumiţi de posibilitatea neindexării salariilor în 2014, ameninţă cu acţiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului şcolar. Marius Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret", a anunţat că sindicatele afiliate FSE “Spiru Haret” vor organiza, săptămâna viitoare, întâlniri cu parlamentarii - pe plan local - pentru a le expune problemele cu care se confruntă la ora actuală angajaţii din sistemul de învăţământ, pichetând totodată sediile prefecturilor. În măsura în care aceste acţiuni nu vor avea efectul scontat, începând cu 1 noiembrie, federaţia va demara acţiuni de protest la nivel naţional, care pot culmina cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ, a mai spus acesta.
Revendicările sindicaliştilor
Sindicaliştii FSLI solicită alocarea, începând cu 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic; adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie 2:1. Profesorii mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încât în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.