Mai puțină căldură în case în această iarnă

Data: 10 Noiembrie 2022

Speriați că nu vor face față facturilor crescute la energie, 42% dintre români sunt pregătiţi să se îmbrace mai gros în casă în această iarnă, iar 29% vor opri încălzirea în camerele neutilizate şi vor folosi apa la o temperatură mai scăzută, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă, citat de Agerpres.

Peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilităţi în iarna care vine, procentul fiind mai ridicat în cazul tinerilor de 25-34 de ani (64%).

„Creşterea preţurilor este cea mai mare îngrijorare a românilor la acest sfârşit de an. Scumpirile îi îngrijorează mai mult decât alte nelinişti din cadrul societăţii. 40% dintre români declară că valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale este cel mai mare motiv de nelinişte pentru perioada următoare, iar 25% se declară îngrijoraţi de creşterea preţurilor la articolele de bază”, arată compania Reveal Marketing Research, care a realizat studiul.

În ceea ce priveşte modul de utilizare la iarnă a utilităţilor, 58% dintre cei chestionați spun că vor reduce temperatura din casă. 

Costurile crescute ale facturilor au determinat schimbări și în comportamentul de consum. Astfel, 55% dintre respondenți declară că nu mai cumpără produse care nu sunt esenţiale, 18% şi-au reînnoit contractul cu furnizorul de energie sau gaze pentru a obţine un preţ mai bun, iar 13% au schimbat furnizorul. 

Studiul mai semnalează că, în prezent, 28% dintre români intenţionează să îşi schimbe, în următorul an, metoda de încălzire a locuinţei, în special cei care folosesc o centrală termică electrică (58%) sau pe lemne (52%). (C. Z.)