Maica Domnului, cinstită de credincioşii din Transilvania
Mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania şi-au sărbătorit hramul, în prezenţa a numeroşi credincioşi care au asistat la slujbele oficiate de ierarhi. La praznicul Bunei Vestiri, o sărbătoare închinată Maicii Domnului, ierarhii au vorbit credincioşilor despre mijlocirea acesteia pentru mântuirea oamenilor şi despre sărbătoarea Bunei Vestiri ca o zi închinată vieţii, darul cel mare primit de la Dumnezeu în familiile creştine.
Praznicul Bunei Vestiri le-a adus o bucurie duhovnicească deosebită credincioşilor din oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu, pentru că în această zi, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit pictura Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din cimitirul localităţii. Lăcaşul de cult închinat Maicii Domnului a ajuns la ultima etapă a înfrumuseţării sale, după ce în urmă cu şapte ani, Primăria Cisnădie a început lucrările de zidire şi a susţinut integral finanţarea acestui proiect al comunităţii. Sfinţirea picturii interioare în ziua de praznic închinat Maicii Domnului a însemnat oferirea unui dar minunat către Fecioara Maria şi, în acelaşi timp, încununarea eforturilor din ultimii doi ani.
Preoţii din oraşul sibian, alături de protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi alţi slujitori ai Sfintelor Altare din apropiere l-au întâmpinat pe ierarh împreună cu primarul Gheorghe Huja, cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Marcel Luca, reprezentanţi ai Consiliului Local şi mulţimi de credincioşi.
Ierarhul a sfinţit pictura prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir, după care a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“, condus de drd. Adrian Dobreanu.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Sebastian Ghiorghiasa a fost hirotonit preot pentru Parohia Bogatu Român, Protopopiatul Sălişte. La Sfânta Liturghie, mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
„Începutul mântuirii noastre“
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre praznicul Bunei Vestiri, o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Acest măreţ praznic, a subliniat ierarhul, este numit în cântările liturgice „începutul mântuirii noastre“ şi ne duce cu sufletul mai aproape de Fecioara, din care S-a născut Hristos, Mântuitorul lumii.
Ierarhul a mai vorbit şi despre cinstirea deosebită pe care o aducem Fecioarei Preacurate, despre mijlocirea acesteia pentru mântuirea noastră şi despre sărbătoarea Bunei Vestiri, ca o zi închinată vieţii, darul cel mare primit de la Dumnezeu în familiile creştine.
„Duhul Sfânt a venit peste Maica Preacurată, care a fost aleasă, pregătită şi rânduită de Dumnezeu ca să fie pârga creaturilor, adică cea mai sfântă dintre toate fiinţele umane existente în această lungă perioadă de pregătire şi de aşteptare a venirii Mântuitorului Iisus Hristos. Dar Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi este legată de Tatăl şi de aceea i-a spus îngerul Fecioarei Maria că «puterea Celui Preaînalt te va umbri». Apoi se exprimă şi legătura cu a treia Persoană a Sfintei Treimi, cu Dumnezeu-Fiul. Întruparea care este vestită acum este o lucrare pe care a rânduit-o Dumnezeu cu scopul de a mântui omenirea şi de aceea ne punem o întrebare ca să înţelegem sensul pogorârii lui Dumnezeu la noi. Cine a greşit la căderea omului? Omul! Ne întrebăm apoi dacă putea omul să se ridice singur din starea în care ajunsese şi vedem că nu putea! Dumnezeu a respectat libertatea omului, chiar dacă putea să-l mântuiască doar prin cuvânt, pentru că putea să spună un cuvânt de iertare şi întreaga fiinţă umană era iertată. Dar era iertată cu forţa, distrugându-se libertatea. Al doilea dar, după viaţă, este libertatea şi de aceea S-a făcut Fiul lui Dumnezeu Om, ca în locul omului, El, ca Dumnezeu şi Om, să plătească pentru păcatele omenirii“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Distincţii pentru ctitori
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit primarului Gheorghe Huja distincţia „Crucea Şaguniană pentru mireni“ şi i-a mulţumit pentru construirea bisericii din cimitirul Cisnădiei. Primarul Gheorghe Huja i-a mulţumit ierarhului pentru distincţia acordată, colaboratorilor de la acest proiect unic în zonă prin finanţarea integrală din fondurile Consiliului local.
„Este un vis împlinit al nostru. Pare simplu acum, când totul este gata, dar lucrurile n-au fost chiar atât de uşoare. Ne putem mândri cu această realizare, pentru că puţine biserici din ţară au fost zidite doar cu bani de la Primărie. Avem acum o biserică a noastră şi ne putem mândri cu ea“, a spus Gheorghe Huja.
În continuare, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit mai multe acte de cinstire Consiliului Judeţean şi local, arhitectului, inginerului de construcţie, pictorului şi mai multor familii care au stat aproape de Consiliul local în zidirea acestei biserici.
Ca semn de mulţumire pentru vizita din Cisnădie în zi de praznic, primarul Gheorghe Huja i-a dăruit IPS Mitropolit Laurenţiu un tablou cu portretul ierarhului.
Cuvântul de mulţumire al protopopului Ioan Coşa a încheiat sărbătoarea de la Cisnădie.
Slujire arhierească la Mănăstirea Pătrânjeni
La Praznicului Bunei Vestiri, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Pătrângeni, judeţul Alba. Această vatră monahală şi-a sărbătorit, cu ocazia acestei zile, hramul. Sute de pelerini, veniţi din toate colţurile eparhiei, avându-l în mijlocul lor pe IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, au cinstit, cu evlavie creştină, primirea de către Fecioara Maria a veştii aduse de Arhanghelul Gavriil că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.
În cadrul Sfintei Liturghii praznicale, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a detaliat importanţa şi măreţia acestei sărbători, şi a hirotonit întru preot pe diaconul Emilian Scurtu, pe seama Parohiei Lunca Ampoiţei, Protopopiatul Alba Iulia.
Mănăstirea cu hramul „Buna Vestire“ de la Pătrânjeni este continuatoarea unei vechi vetre monahale, situată pe Valea Bulzului din Munţii Apuseni. Lucrările la paraclis s-au derulat între anii 2001-2003, realizându-se o adevărată capodoperă arhitectonică bisericească, în care se sporesc duhovniceşte vieţuitoarele şi închinătorii mănăstirii.
Hram la Mănăstirea „Buna Vestire“ Oradea
Marele praznic al Bunei Vestiri a fost sărbătorit la Mănăstirea „Buna Vestire“ din Oradea. Bucuria obştii monahale, a slujitorilor, ostenitorilor, binefăcătorilor şi pelerinilor veniţi să ia parte la hramul mănăstirii a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în paraclisul de vară cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“, în prezenţa a sute de credincioşi din Oradea şi din alte colţuri ale Eparhiei Oradiei.
După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, PS Episcop Sofronie a rostit o predică în care a subliniat semnificaţiile praznicului Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii neamului omenesc.
„Prin cuvintele «Bucură-te, Mireasă, Pururea Fecioară!››, din Imnul Acatist, Biserica Ortodoxă, dintotdeauna şi de pretutindeni, o omagiază pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe Pururea Fecioara Maria, salutând-o într-un cor mare şi preafrumos al tuturor ortodocşilor creştini, sfinţii din ceruri şi noi, cei de pe pământ, din Biserica luptătoare, împreună toţi, unii cu alţii şi cu marele înger, Arhanghelul Gavriil, care a întâmpinat-o cu cuvintele: ‹‹Bucură-te, ceea ce eşti plină de dar, Marie, Domnul este cu tine!››. Aşa o întâmpinăm şi noi pe Maica Domnului, cu bucurie mare, mărturisind, în dreapta credinţă, că ea este Născătoare de Dumnezeu, Mireasă şi Pururea Fecioară, Mireasă nenuntită, Mireasă fără să ştie de bărbat şi Maică a Fiului Celui Preaînalt, a Domnului nostru Iisus Hristos“, a spus PS Sofronie.
„Maica Domnului este maică şi fecioară, caz unic în istoria umanităţii, excepţia prin excelenţă, aşa cum şi Cel Născut dintr-însa, Fiul Celui Preaînalt, este unic. Unul-Născut Fiul lui Dumnezeu şi Unul-Născut Fiul Fecioarei“, a arătat ierarhul.
„Naşterea Domnului, venirea Sa în lume, din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, a fost o naştere supranaturală, prin biruinţa asupra naturii, ce a suferit o intervenţie directă de la Dumnezeu Creatorul, în Maica Domnului, atunci când, fără să cunoască ispită bărbătească, a rămas însărcinată de la Duhul Sfânt şi de aceea, aşa cum a spus Arhanghelul Gavriil, Cel Născut din ea se va numi Fiul Celui Preaînalt“, a spus PS Sofronie.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a felicitat pe stareţa Pavelida Bădilă şi obştea Mănăstirii „Buna Vestire“ pentru frumoasa lucrare duhovnicească şi gospodărească pe care o desfăşoară, pentru misiunea sfântă pe care o realizează pentru Biserica lui Hristos de pe meleagurile bihorene, în strânsă legătură şi colaborare cu Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea, şi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.
Apoi, soborul slujitor, în frunte cu ierarhul, obştea mănăstirii şi pelerinii prezenţi, au înconjurat de trei ori, în procesiune, biserica mare a mănăstirii.
După încheierea Sfintei Liturghii, obştea mănăstirii a oferit o agapă frăţească pentru toţi pelerinii.
Mănăstirea „Buna Vestire“ din Oradea s-a înfiinţat în anul 1997, în jurul unei biserici din localitatea Episcopia Bihor, astăzi cartier al municipiului Oradea, construită în anul 1936 de către Armata Română. Încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, şi apoi, odată cu instalarea regimului comunist ateu în România, acest sfânt lăcaş a fost lăsat în paragină mai bine de jumătate de secol.
Între anii 1998 şi 2007, monahiile de la nou-înfiinţata Mănăstire „Buna Vestire“, în frunte cu maica stareţă stavrofora Pavelida Bădilă, s-au îngrijit de restaurarea integrală a bisericii, aceasta fiind resfinţită de către Preasfinţitul Sofronie la 1 iulie 2007. De asemenea, în ultimii ani, în incinta mănăstirii s-a construit un altar de vară, cu un paraclis la demisol, corpuri de chilii, stăreţia cu un paraclis, precum şi o clădire pentru activităţile de asistenţă socială, noile sfinte altare din cadrul aşezământului monahal fiind târnosite de către Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei. În data de 15 martie 2014, cu binecuvântarea ierarhului, s-au început lucrările la o nouă biserică cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la schitul ce are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, situat în Episcopia Bihor, dependent de Mănăstirea „Buna Vestire“. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, Ştefan Mărculeţ)