Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Turnu

Un articol de: Pr. Constantin Olariu - 23 Noiembrie 2017

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit marți Sfânta Liturghie la Mănăstirea Turnu, cu prilejul sărbătoririi hramului ctitoriei din veacul al XVII-lea a Mitropolitului Varlaam. Biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost ridicată pe locul vechii bisericuțe din lemn ctitorite de Sfântul Misail, primul „nacealnic” al sihăstriei organizate în jurul chiliei Sfântului Cuvios Daniil.

În cuvântul de învățătură împărtășit obștii mănăstirii și pelerinilor prezenți la sărbătoare, IPS Varsanufie a subliniat faptul că „sărbătoarea «Intrarea în biserică a Maicii Domnului» amintește de aducerea Sfintei Fecioare Maria de către părinții ei, Ioachim și Ana, la templul din Ierusalim. Templul din Ierusalim, reconstruit după robia babilonică de către Irod cel Mare, era locul unde măcar o dată în an cei care făceau parte din poporul ales aveau obligația să meargă și să se închine. În acest templu existau două locuri: Sfânta Sfintelor - unde nu intra decât arhiereul o singură dată în an când aducea jertfe pentru popor - și Sfânta. Maica Domnului a intrat în Sfânta Sfintelor la vârsta de 3 ani, fiind adusă de părinții ei la templu și închinată, după făgăduința Sfinților Ioachim și Ana făcută în Pustiul Hozevei, când au promis că pruncul care li se va naște va fi închinat lui Dumnezeu.

Întrucât ei se aflau la o ­vârstă înaintată, și-au adus ­copila la templu, unde rudenia lor, arhiereul Zaharia, a luat-o și a închinat-o în Sfânta Sfintelor. Era un lucru cu totul neobișnuit intrarea altcuiva în afară de arhiereu în Sfânta Sfintelor, însă acum intra cea care urma ea însăși să devină Sfânta Sfintelor. A intrat pe ușa templului cea care avea să se facă ușa prin care Dumnezeu coboară pe pământ. A intrat în Sfânta Sfintelor o fecioară ­ neprihănită, cum neprihănită avea să fie și nașterea ei”.

La sărbătoarea Mănăstirii Turnu au participat stareți și monahi de la mănăstirile de pe Valea Oltului, precum și numeroși pelerini din întreaga ţară.