Mamele și femeile creștine, sărbătorite în Călimani și Sfântu Gheorghe
În cadrul proiectului catehetic-didactic din Episcopia Covasnei și Harghitei, și al proiectului destinat activităților cu tinerii din acest an, în parohiile din protopopiatele Călimani și Sfântu Gheorghe au avut loc mai multe activități dedicate mamei și femeii creștine.
La Parohia Toplița I, Protopopiatul Călimani, după încheierea Sfintei Liturghii, 11 elevi de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din parohie au susţinut un program artistic intitulat „Flori din floarea sufletului meu”, care a cuprins recitări de poezii dedicate mamei, interpretarea pricesnei „Datoria mamei”, o doină dedicată mamei şi câteva piese muzicale la vioară, pian şi la taragot. La finalul programului, elevii au oferit colegelor, mamelor și bunicilor câte un mărţişor şi o felicitare confecţionate de ei. La Parohia Toplița II – VI, 25 de elevi au confecționat în biserică felicitări în cinstea mamei, pe care le-au expus în pridvorul bisericii, apoi, alături de alți colegi, au dăruit flori, felicitări și ciocolată mamelor, bunicilor și tuturor femeilor prezente la Sfânta Liturghie. La această manifestare au participat aproximativ 150 de tineri. La Parohia Toplița III, preotul Luca Dragoș a vorbit despre rolul femeii creștine, al mamei în societate, în familie și în biserică, iar după Sfânta Liturghie 15 copii au împărțit mărțișoare și flori celor peste 60 de femei aflate la slujbă. La Călimănel, parohul împreună cu cei 18 copii asistați social ai parohiei, au desfășurat activități de lucru manual. Astfel, copiii au confecționat mărțișoare în tehnica Fimo, cu ajutorul voluntarelor Angela Olaru și Lucica Bibarcza. Au fost făcute 70 de mărțișoare care au fost împărțite după Sfânta Liturghie împreună cu câte o floare fiecărei femei prezente la biserică. La Zencani, părintele Friciu Ioan cu un 30 de copii au susținut un program artistic, după Sfânta Liturghie. De asemenea, copiii au oferit celor peste 50 de femei prezente la slujbă felicitări confecționate de ei și flori.
Copiii de la grădinița și de la școala generală din Bilbor, însoțiți de educatoare, învățătoare și de directoarea Mihaela Vîlcan au prezentat în biserica parohială un program artistic. Copiii au primit dulciuri, iar femeile prezente în biserică au primit flori și felicitări confecționate de către copii. La Subcetate, cele peste 70 femei prezente la Sfânta Liturghie au primit din partea unei grupe de 10 copii de grădiniță mărțișoare și flori. În Sărmaș s-a organizat un grup de lucru cu un număr de 25 de copii coordonați de parohul Timotei Truța, de profesorul de religie Daniel Alb și de directoarea Școlii Gimnaziale Sărmaș în cadrul căruia au confecționat felicitări pe care le-au dăruit, împreună cu flori, unui număr de peste 100 de femei. Copiii au participat și la o lecție catehetică desfășurată la biserică. Cu această ocazie, tinerii au urcat în turla bisericii „pentru a învăța, prin simbolistică, faptul că urcarea pe treptele vieții trebuie să fie însoțită de urcușul duhovnicesc”, conform parohului din Sărmaș.
La Platonești, mamele și femeile prezente la Sfânta Liturghie au primit din partea unui grup de 12 copii flori și felicitări, aceștia prezentând și un program artistic. La Borsec, un grup de 14 copii au interpretat cântece și poezii dedicate mamei, iar la Corbu, după Sfânta Liturghie, părintele Constantin Curcă, împreună cu un grup de 25 de copii au interpretat cântece și poezii închinate mamei, apoi au oferit mărțișoare și ghiocei femeilor din biserică. La Parohia Sângeroasa, părintele Dragoș Cojocaru a organizat, alături de copii, un program artistic închinat mamei, apoi peste 45 de femei au primit un mărțișor și o floare.
La Poiana Veche, parohul Vasile Tănase a organizat, timp de mai multe zile, o expoziție de icoane în cinstea femeilor creștine, și un program de cântece și poezii. „În majoritatea parohiilor, prezența preoților, în aceste zile dedicate femeii creștine, s-a făcut simțită nu doar în spațiul liturgic al locașurilor de cult, ci și în instituțiile de învățământ și cele ale administrației locale, unde au oferit iconițe, flori și felicitări femeilor din aceste instituții”, a spus pr. Petru Cătinean, responsabilul Sectorului Catehetic și de activități cu tineretul, în cadrul Protopopiatului Călimani.
Activitate catehetică în Protopopiatul Călimani
Tema catehezei „Despre puterea rugăciunii” desfășurată de preoți în perioada de început a Postului Mare a adus în locașele de cult numeroși copii. La Parohia Toplița I, preotul slujitor Adrian Stoian, în colaborare cu profesoara de religie Lucica Cucuiet a susținut o cateheză pentru elevii din clasa a VIII-a de la școala gimnazială „Miron Cristea” – Toplița. Copiii au venit la biserica parohială unde au rostit rugăciuni, au fost miruiți și au primit câte o cărticică de rugăciuni. La Călimănel, cateheza s-a ținut în cadrul Grădiniței „Sfântul Andrei Șaguna” cu 22 de copii, iar în cadrul așezământului social al parohiei cateheza a fost prezentată pentru cei 18 copii asistați social ai parohiei. La Parohia Toplița III, cateheza a fost susținută la capela de la Școala gimnazială „Sfântul Andrei Șaguna” Toplița Vale, pentru 22 de copii. La Borsec, cateheza s-a adresat copiilor și credincioșilor prezenți la biserică. La Bilbor, cateheza s-a ținut în patru etape, în cadrul cărora a fost explicată și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Au participat 30 de copii, 30 de tineri și 60 de adulți. La Corbu, cateheza a avut loc în cadrul capelei „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, cu 25 de copii și 16 credincioși. La Parohia Sângeroasa, cateheza a avut loc la biserică, pentru 10 copii și 50 de credincioși. La Poiana Veche, la cateheza de la biserică au participat 8 copii și 12 credincioși. La Tulgheș, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului'', prima cateheză s-a adresat elevilor cărora le-a fost oferit ca exemplu de rugător Sfântul Andrei Criteanul.
Activități în Protopopiatul Sfântu Gheorghe
În Parohia Băcel, din Protopopiatul Sfântu Gheorghe, copiii au susținut o serbare închinată mamelor și au oferit flori tuturor femeilor prezente la Sfânta Liturghie. La școală a fost susținută cateheza cu tema „Însemnătatea postului și a spovedaniei”. În Biserica Parohiei Dobârlău, preotul a susținut cateheza „Despre puterea rugăciunii” pentru cei 130 de credincioși prezenți. În Parohia Lisnau s-au desfășurat mai multe activități cu copiii, între care se află și cele din cadrul unui parteneriat cu Parohia „Sfântul Nicolae” din Câmpulung-Moldovenesc, Suceava. În Parohia Târgu Secuiesc I, a avut loc prezentarea unei expoziții cu desene, icoane și obiecte hand-made confecționate de copii, iar cu acest prilej au fost sărbătorite și mamele din parohie în cadrul unei manifestări care a readus în atenție tradițiile populare. În parohiile Sfântu Gheorghe III și IV, Biserica „Buna Vestire” au fost susținute cateheze cu teme precum „Maica Domnului – model al mamelor creștine”, „Cinstirea mamelor – împlinirea poruncii cinstirii părinților”, „Cinstirea Maicii Domnului și prețuirea Mamei prin pricesne și cântări închinate Maicii Domnului”. Copiii și tinerii împreună cu preoții din parohie au oferit flori tuturor tinerelor și femeilor din biserică. În parohiile Sfântu Gheorghe I, V și VII, la Catedrala - Paraclis Episcopal, parohi au oferit flori femeilor prezente la slujba Sfântului Maslu, iar apoi, împreună, cu membrii corului „Ecclezia” al Catedralei, au interpretat cântece și pricesne pentru a sărbători mamele, conform sectorului cateheză și activități cu tineretul.