Mănăstirea băcăuană Calapodești și-a sărbătorit hramul

Un articol de: Pr. Gabriel Albu - 14 Ianuarie 2021

Credincioși de pe Valea Zeletinului, dar și pelerini din alte zone ale țării au participat duminică, 10 ianuarie, în ziua de prăznuire a Sfântului Antipa, la hramul mănăstirii din satul Calapodești, comuna Dealu Morii, județul Bacău. La acest eveniment duhovnicesc a fost prezent părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ eparhial, delegatul Înalt­preasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

După oficierea slujbei Acatistului și a Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele arhimandrit Pimen, care a transmis celor prezenți binecuvântarea ierarhului, apoi a evidenţiat viaţa sfântă, virtuţile, credinţa şi activitatea misionară a Sfântului Antipa pe aceste meleaguri, prezentându-l pe acesta ca un exemplu de dascăl al rugăciunii atât în viața pământească, cât și călăuzitor în viața cerească.

La final, părintele stareț Calinic Corceag a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru grija duhovnicească pe care o poartă pentru această oază de rugăciune închinată Sfântului Cuvios Antipa, părintelui vicar și preoţilor împreună-slujitori, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune.

Sfântul Antipa de la Calapodești s-a născut în anul 1816, în localitatea Calapodești din județul Bacău și a trecut la cele veșnice în ziua de 10 ianuarie 1882, la vârsta de 66 de ani, în Mănăstirea Valaam, din Rusia.