Mănăstirea Copou a împlinit 15 ani de când a renăscut

Un articol de: Constantin Ciofu - 17 Mai 2016

Biserica Mănăstirii Copou din Iaşi a îmbrăcat straie de sărbătoare duminică, 15 mai 2016, când şi-a serbat cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, aşezarea monahală a marcat 15 ani de când a fost reactivată.

Duminica Mironosiţelor a fost serbată în mod deosebit la Mănăstirea Copou din apropierea Grădinii Botanice din Iaşi. În a treia duminică după Paşti, aşezarea monahală prăznuieşte al doilea hram, oferit acum 15 ani, odată cu reactivarea acesteia. În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 14 mai 2016, în biserica mănăstirii a fost oficiată slujba Privegherii de către arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Sângeap-Basaraba din judeţul Iaşi, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi. Icoanele locaşului de închinăciune au fost împodobite cu flori, pentru a conferi o frumuseţe aparte momentului de sărbătoare. Glasurile maicilor de la Copou, alături de cele ale monahiilor din mai multe mănăstiri ale Eparhiei Iaşilor, s-au îmbinat armonios în cântările privegherii, ce au rememorat atât venirea femeilor mironosiţe la mormântul Mântuitorului Hristos, cât şi Învierea Domnului. Cu multă evlavie, pelerinii au ascultat slujba, iar la final au fost miruiţi şi au primit litie. Părintele Gavriil Alexa a ţinut un cuvânt în care a făcut referire la râvna femeilor mironosiţe, cele dintâi martore ale Învierii lui Hristos.

Femeile mironosiţe, „apostolii apostolilor"

În Duminica Mironosiţelor, la primele ore ale dimineţii, s-au oficiat Acatistul şi Sfânta Liturghie, în prezenţa unui număr mare de pelerini. Aşa cum obişnuiesc duminică de duminică, numeroase familii cu mulţii copii au venit la Mănăstirea Copou. La momentul împărtăşirii, monahiile şi credincioşii s-au apropiat pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Întrucât ne aflăm în perioada Penticostarului, Sfânta Liturghie a început şi s-a terminat prin intonarea cântării „Hristos a înviat!". Predica sărbătorii a fost adresată de arhimandritul Gavriil Alexa, care a amintit că femeile mironosiţe au fost „apostolii apostolilor". „Atunci când apostolii stăteau închişi de frica iudeilor, femeile mironosiţe au trecut peste orice obstacol. Din dragoste faţă de Învăţătorul lor, au mers să împlinească cele ale legii. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că după ce au primit vestea de la îngeri că Hristos a înviat, femeile mironosiţe au fost făcute apostolii apostolilor", a remarcat arhimandritul Gavriil Alexa. Protosinghelul Hrisostom Andrioaia, slujitor în cadrul bisericii Mănăstirii Copou, a mulţumit tuturor celor care au fost prezenţi la sfintele slujbe închinate hramului. Prin grija obştii Mănăstirii Copou, păstorită de stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, credincioşiilor li s-a oferit un pachet cu alimente. Amintim că biserica Mănăstirii Copou a fost reactivată ca aşezământ monahal de călugăriţe în anul 2001, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Tot atunci, locaşul de închinare ocrotit de Sfinţii Atanasie şi Chiril a primit şi al doilea hram, „Duminica Mironosiţelor".