„Mănăstirea este sufletul care nu se vede, dar care susţine moral comunitatea din zonă“
Aşezământul monahal de la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu - oraşul Rădăuţi din judeţul Suceava, s-a aflat sâmbătă la ceas de mare sărbătoare. Aproximativ 1.500 de credincioşi au fost prezenţi la slujba de sfinţire a bisericii mănăstirii, săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de alţi 7 ierarhi ai Sinodului Bisericii noastre - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cadrul slujbelor arhiereşti, ierarhii şi preoţii prezenţi s-au rugat pentru sufletele tinerilor trecuţi la cele veşnice în urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti, cât şi pentru însănătoşirea celor spitalizaţi.
La eveniment au fost prezente şi oficialităţi locale, judeţene şi centrale. Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşi din mai multe localităţi şi oraşe bucovinene s-au aşezat la rând pentru a se închina moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, a căror raclă a fost adusă joi de la Reşedinţa Patriarhală de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Alături de moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aşezate spre închinare şi moaştele Sfântului Mitropolit Mucenic Teodosie de la Brazi şi ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi. Credincioşii prezenţi la mănăstirea rădăuţeană au avut posibilitatea, conform tradiţiei Bisericii noastre, să intre şi să se închine în sfântul altar al locaşului de cult târnosit.
„Nu contează că înfruntăm frigul, deoarece ne întoarcem alţi oameni la casele noastre“
Cu emoţie, unii dintre pelerinii prezenţi la sărbătoarea mănăstirii bucovinene au fost de acord să ne împărtăşească câteva gânduri.
„Am venit la această sărbătoare a Mănăstirii «Intrarea Maicii Domnului în Biserică» pentru a primi de la Bunul Dumnezeu binecuvântare. Alături de copilaşi, am stat la rând şi ne-am închinat la sfânta masă din altar, cât şi la sfintele moaşte. Ne-am rugat să fim mai buni şi să ne ajute Dumnezeu în familiile noastre“ - Popescu Lenuţa din localitatea Horodnic.
„M-am rugat pentru mântuire, pentru linişte sufletească şi bucurii duhovniceşti, dar şi pentru cei adormiţi, în special pentru tinerii din Clubul Colectiv. Ţin să mulţumesc soborului de ierarhi şi preoţi, în special Părintelui Patriarh Daniel, pentru că au ales să fie alături de noi în această importantă zi“ - Brânduşa din Iacobeşti.
„Am 9 ani şi am venit să mă rog ca Dumnezeu să ne ajute acasă, ca toate să rămână în pace şi linişte. Mi-a plăcut mult slujba de sfinţire, cât şi faptul că l-am văzut în realitate pe Patriarhul Daniel“ - Lăzărescu Ştefan din municipiul Rădăuţi.
„Am venit la sfinţirea mănăstirii cu inima deschisă către Dumnezeu. E foarte importantă, atât pentru Rădăuţi, cât şi pentru toţi creştinii ortodocşi români, această ctitorie care s-a făcut cu multe sacrificii. Mănăstirea «Intrarea Maicii Domnului în Biserică» este un simbol al Rădăuţiului“ - Nicuşor Rusu din Rădăuţi.
„Am venit să ne bucurăm împreună, pentru că este un moment de încununare a unei munci ce a durat ceva timp. E o bucurie şi pentru copiii de la aşezământ, dar şi pentru cei care au contribuit, fiecare la măsura lui, la finalizarea acestui proiect. Chiar dacă e sâmbătă, această zi e pentru noi una de sărbătoare. Ca toată lumea, m-am rugat pentru copii şi tinerii din Clubul Colectiv, dar şi pentru copiii din Aşezământul «Sfântul Ierarh Leontie». Mănăstirea e sufletul care nu se vede, dar care susţine material şi moral aşezământul de copii, cât şi comunitatea din zonă“ - Angela S. din municipiul Rădăuţi.
„Am venit pentru a participa la o slujbă de sfinţire oficiată de însuşi Părintele Patriarh Daniel. Nu contează că înfruntăm frigul, fiindcă ne întoarcem alţi oameni la casele noastre. Referitor la aşezământul de copii de care-i poartă grijă această mănăstire, pot spune că este un lucru extraordinar. Biserica se implică şi în activităţi sociale; aici,la Rădăuţi, au grijă de 140 copii orfani, fără nici un sprijin“ - Mircea Cornea din oraşul Vicovu de Sus.