Mănăstirea Golia şi-a recăpătat strălucirea

Un articol de: Anda Elena Pintilie - 18 Decembrie 2015

Parte a patrimoniului cultural naţional, Mănăstirea Golia este unul dintre cele mai importante ansambluri monumentale din Moldova. De curând, mănăstirea şi-a recăpătat strălucirea, prin intermediul unor ample lucrări în care s-au implicat reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, alături de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi de Primăria Municipiului Iaşi.

Plecând de la necesitatea continuării proiectului finanţat cu fonduri europene şi finalizat în anul 2010, aceştia au obţinut fonduri europene nerambursabile pentru continuarea reabilitării Mănăstirii Golia, iar în prezent se bucură de rezultate. Joi, 17 decembrie 2015, a fost organizată o conferinţă de finalizare a proiectului „Reabilitarea Mănăstirii Golia - etapa II“, cod SMIS 47991, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere“, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană“, sub-domeniul „Poli de creştere“.

Proiectul şi-a propus reabilitarea infrastructurii urbane a municipiului Iaşi, în vederea creşterii calităţii vieţii şi creării de noi locuri de muncă. „Acest monument este făcut pentru ca generaţii întregi de acum înainte să se bucure de el. A pornit de la zero pe parte de restaurare, de consolidare, după aceea s-a trecut la pictură. Tot ce ţine de jur-împrejurul clădirii este reabilitat, străzile, arhitectura peisagistică, dotări cu mobilier urban în stil de epocă, iluminat arhitectural - toate au fost făcute pentru a da strălucire acestui monument, care este emblema Iaşului“, a spus Georgiana Niculescu, manager proiect.

Astfel, dintre obiectivele propuse şi realizate fac parte: refacerea a aproximativ 2.500 de metri pătraţi de pictură, reabilitarea a 59 de strane şi restaurarea uşii din pridvorul bisericii, care datează din vremea domnitorului Vasile Lupu. Reabilitate au fost şi strada George Enescu, strada Golia şi stradela Armeană, lucrările fiind executate la carosabil, trotuare şi spaţiu verde, până la limita proprietăţilor private. Nu a fost trecută cu vederea nici problema iluminatului decorativ al Mănăstirii Golia şi a iluminatului arhitectural pentru străzile adiacente.