Mănăstirea Guranda şi-a serbat hramul prin Liturghie arhierească
În ziua praznicului Sfintei Treimi, Mănăstirea Guranda şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej numeroşi credincioşi din zona Botoşanilor, şi nu numai, au participat la slujba Sfintei Liturghii, care a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Credincioşi din întreg judeţul Botoşani au luat parte luni, 5 iunie 2017, de sărbătoarea Sfintei Treimi, la hramul Mănăstirii Guranda. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de zona Botoşani.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat care este cea mai mare taină a Bisericii: „În centrul Bisericii se află această mare taină, închinarea noastră în duh şi adevăr îndreptată spre Dumnezeu Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Aceasta este Sfânta Treime în care credem, Sfânta Treime pe care o mărturisim, Sfânta Treime care, în cele din urmă, constituie mandatul nostru, al creştinilor, ca să se împlinească cererea din Rugăciunea Domnească: «Precum în Cer, aşa şi pe pământ». Doar în Sfânta şi Dumnezeiasca Biserică, în ciuda păcatelor şi neputinţelor noastre, putem încerca să trăim taina Împărăţiei cerurilor şi taina prezenţei Preasfintei Treimi în mijlocul Bisericii lui Hristos“.
A fost pentru prima dată când Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a participat la hramul Mănăstirii Guranda. Cu această ocazie, maica stareţă Gabriela Turiceanu i-a oferit Înaltpreasfinţiei Sale o icoană cu Sfânta Treime.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a dăruit mai multe cărţi pentru biblioteca mănăstirii, iar credincioşii prezenţi au primit binecuvântare arhierească.
Mănăstirea „Sfânta Treime“ Guranda este situată în judeţul Botoşani, la 40 km de oraşul Botoşani, pe drumul naţional 29D. A fost înfiinţată în anul 1945, prin eforturile maicii Teodora Voloşincu. În anul 1960, autorităţile comuniste au închis mănăstirea şi au dărâmat biserica. După căderea regimului ateu, mănăstirea a fost redeschisă la începutul anului 1990, tot de maica Teodora Voloşincu. În prezent, maicile şi surorile de la Mănăstirea Guranda sunt păstorite, din anul 2007, de stavrofora Gabriela Turiceanu.