Mănăstirea Jiana şi-a serbat hramul

Data: 28 Mai 2014

Sute de credincioşi mehedinţeni s-au învrednicit de alese bucurii duhovniceşti în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul. Acest mare sfânt al poporului român ocroteşte Mănăstirea Jiana din zona de câmpie a judeţului Mehedinţi, fiind al patrulea an în care aşezământul monahal îşi cinsteşte patronul spiritual. Alături de pelerinii sosiţi chiar şi de peste hotare pentru a lua parte la sărbătoarea din Câmpia Blahniţei, s-a aflat şi Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie de hram la altarul de vară, amenajat înaintea bisericii Mănăstirii Jiana. Răspunsurile liturgice au fost asigurate de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin.

În încheierea slujbei, soborul de preoţi a oficiat slujba Litiei mici pentru ctitorii şi binefăcătorii aşezământului monastic trecuţi la Domnul. În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Nicodim a aşezat la inimile credincioşilor prezenţi îndemnul ducerii unei vieţi pline de sfinţenie, urmând faptelor sfinţilor, casnici bineplăcuţi ai lui Dumnezeu.

Prin purtarea de grijă a părintelui stareţ, toţi cei prezenţi au luat parte la o binecuvântată agapă frăţească, organizată cu implicarea câtorva familii de credincioşi, printre care amintim şi familia profesoarei Tania Pleniceanu, numărată între ctitorii principali ai mănăstirii.

Această familie de buni creştini a donat Mănăstirii Jiana cinci hectare de teren, în memoria celor dragi, trecuţi în veşnicie, oferindu-şi ajutorul şi sprijinul material ori de câte ori au loc evenimente duhovniceşti importante. (Cătălin Cernătescu)