Mănăstirea Neamţ şi-a sărbătorit hramul în prezenţa a mii de credincioşi
Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Neamţ a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, veniţi să cinstească Înălţarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar şi să se închine şi să se roage la moaştele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului necunoscut. Urmând tradiţiei ultimilor ani, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Câteva mii de credincioşi au participat şi în acest an la hramul Mănăstirii Neamţ, praznicul Înălţării Domnului. Sărbătoarea a debutat miercuri seară cu slujba Privegherii, ce a fost oficiată de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea hramului obştii monahale de la Neamţ a continuat joi dimineaţă cu slujba de sfinţire a apei, oficiată la agheasmatarul din faţa mănăstirii de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
„Apa cea vie reprezintă harul lui Dumnezeu transmis nouă prin Biserică“
Cuvântul de învaţătură în cadrul acestei slujbe a fost rostit de PS Părinte Emilian Lovişteanul, care a vorbit despre folosul duhovnicesc al apei sfinţite şi despre destinaţia finală a fiecărui creştin - starea de sfinţenie: „Apa cea vie reprezintă harul lui Dumnezeu transmis prin Biserică nouă, tuturor credincioşilor. Este apa de care avem trebuinţă, după cum ne spune şi Sfânta Scriptură: «Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi». Ne sfinţim prin harul lui Dumnezeu, care lucrează prin apă, prin pâine şi vin, prin împărtăşirea de darurile Duhului Sfânt şi prin împărtăşirea cu Pâinea Vieţii. Să căutăm apa cea vie, după cum ne îndeamnă şi Mântuitorul Hristos: «Pe cel ce crede în Mine, râuri de apă vor curge dintr-însul». Asta înseamnă că dacă noi ne-am botezat şi ne împărtăşim permanent cu Sfintele Taine, suntem vase alese şi, totodată, mărturisim iubirea lui Dumnezeu şi puterea harului lui Dumnezeu, care lucrează în noi şi prin noi în universul ce ne înconjoară“.
„A fi mărturisitor al credinţei înseamnă a stărui din toată puterea să rămâi fidel familiei cu care te-a binecuvântat Dumnezeu“
Ierarhii, preoţii şi credincioşii prezenţi au mers apoi în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ, unde, pe un podium frumos împodobit, a fost oficiată Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a explicat ce presupune a fi mărturisitor al credinţei: „A fi mărturisitor al credinţei nu înseamnă a fi neapărat şcolit în instituţii teologice, ci înseamnă a trăi adevărul de credinţă. Înseamnă a nu-ţi fi ruşine de faptul că eşti creştin, înseamnă a împlini porunca Domnului, a ţine legătura cu Biserica, cu spovedania, cu Sfintele Taine, cu postul şi, mai presus de toate, cu rugăciunea. A fi mărturisitor al credinţei înseamnă a stărui din toate puterea să rămâi fidel familiei cu care te-a binecuvântat Dumnezeu. Totodată, a fi mărturisitor înseamnă şi să mulţumeşti lui Dumnezeu că te-ai născut pe pământul acesta şi că ai fost botezat în credinţa ortodoxă. Plinind aceste lucruri, martor şi mărturisitor al lui Hristos te numeşti“.
În cadrul slujbei arhiereşti, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotonit pe monahul Longhin Durniaţă întru ierodiacon.
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit tuturor celor care au înfrumuseţat cu prezenţa lor şi în acest an sărbătoarea hramului. În finalul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii Neamţ a fost oficiat un trisaghion pentru toţi ctitorii mănăstirii, cât şi pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea ţării.