Mănăstirea „Profitis Ilias”, protejată de pompierii români

Data: 26 August 2021

Pompierii români îşi continuă misiunile de salvare în Grecia. Pe parcursul zilei de luni, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), salvatorii au acţionat în Vilia, provincia Attica, la limitarea propagării flăcărilor, lichidarea incendiilor izbucnite la locuin­țele din zonă, precum și la menținerea unei li­nii de protecție între frontul de incendiu și zonele neafectate. 

„La solicitarea autorităților elene, cisternele pompierilor români au alimentat autospecialele de stingere ale colegilor greci. De altfel, toate misiunile au fost executate în strânsă legătură și bună colaborare cu pompierii greci”, au subliniat reprezentanţii DSU într-un comunicat. Echipajele pompierilor militari români au monitorizat în permanență zona și au asigurat protecția Mănăstirii „Profitis Ilias”. 

În jurul aşezământului monahal, toată vegetaţia a ars şi chiar dacă focul se extinsese şi la chilii, salvatorii români au reuşit să intervină la timp şi să lichideze incendiul, după cum au mărturisit într-o intervenţie la TVR. „Un număr de 11 militari, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren și un UTV (vehicul de teren), au rămas până dimineață (n.r.- marţi dimineaţă) și s-au asigurat ca obiectivul respectiv să fie în siguranță”, a mai precizat DSU. 

Misiunile de intervenţie ale pompierilor militari români continuă în apropierea capitalei Atena, având în vedere că zona este încadrată la un nivel de risc de incendiu „ridicat”.
România a trimis în Grecia 142 de pompieri, opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenţie, precum şi alte mijloace de sprijin logistic, printre care o dronă care este folosită pentru survolarea zonelor în care se intervine. (O. N.)