Mănăstirile din Bucovina

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 12 Ianuarie 2022

În România sunt câteva sute de mănăstiri, vechimea lor mergând până în secolul al XI-lea. Toate au o frumusețe spirituală greu de prins în cuvinte, iar multe sunt capodopere arhitecturale și artistice sau au comori de artă bisericească.

Cu siguranță, însă, cele mai cunoscute în lumea întreagă și cele mai vizitate nu doar de credincioși, ci și de turiști sunt cele din Moldova, în special bisericile pictate ale unora dintre ele, care nu încetează, de secole, să uimească pe oricine le vede. Mănăstirile Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuți, Probota, „Sfântul Ioan cel Nou”-Suceava, Voroneț și Sucevița sunt înscrise în Patrimoniul mondial UNESCO din România, alături de Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș, peisajul cultural minier Roșia Montană, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați.

Mănăstirea Voroneț a fost numită „Capela Sixtină a Estului”. Este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai trei luni și trei săptămâni (aviz constructorilor de azi, mai ales cei de autostrăzi). A vizita aceste minunății nu este numai un act de credință, ci și o datorie a fiecărui român și a oricărui om care se consideră cultivat.