Mango ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 04 Decembrie 2017

Cunoscut sub multe denumiri mango este considerat a fi fructul fructelor. Fructul de mango este foarte dulce și aromat, iar când este copt coaja are o culoare portocalie-roșiatică. Specialiștii sus­țin că în mango se regăsesc com­puși antioxidanți care protejează împotriva cancerului de colon, sân, prostată și a leucemiei. Acești compuși includ quercitina, izoquercitrina (cu efect antihipertensiv), astragalina, fisetina, acidul galic și galatul de metil. Pe lângă faptul că previn cancerul, antioxidații încetinesc procesul de îmbătrânire și luptă împotriva bolilor de inimă.

De asemenea, studiile arată că mango abundă în enzime. Alături de acești antioxidanți necesari pentru o viață lungă și sănătoasă, mango este și o sursă de vitamina A (ajută la menți­nerea sănătății pielii și a oaselor, dar și a vederii) și vitamina C (susține sistemul imunitar și luptă cu radicalii liberi). Totodată, conține proteine, carbohidraţi, vitamina E și vitamina B6.

Bucătăria asiatică apelează deseori la mango, mai ales în forma sa uscată și pisată, rezultând un soi de condiment. În bucătărie, mango se folosește în salată, garnituri pentru feluri principale. Poate fi utilizat și conservat, sub formă de nectar sau uscat. Cel mai adesea, însă, se consumă crud. Din pulpa fructului de mango se pot pregăti: jeleuri, înghe­țate, gemuri, chutney.

Rețetă:

Salată de mango

Ingrediente: 1 mango copt,  curăţat de coajă şi tocat, jumătate de ardei roșu mic; 1 roșie medie, 1 fir de ceapă verde, 2 lingurițe cu ghimbir, 1 linguriță cu suc de lime și 3 lingurițe de coriandru.

Mod de preparare: Se spală mango și celelalte legume; se taie jumătatea de ardei roșu și roșia cubulețe; se taie ceapa verde și se toacă ghimbirul și coriandrul.
Toate ingredientele se amestecă într-un bol. Se ține la frigider până în momentul servirii. Se poate servi și imediat.

Mousse de avocado cu mango

Ingrediente: 1 avocado; 1 kiwi; 1/2 lingură suc de lămâie; 3/4 linguri sirop de arțar sau miere; 1 mango mic; 2 mere; cacao; scorțișoară; frișcă tofu; afine.
Mod de preparare: Se curăță kiwi și mango de coajă; se taie avocado în patru și se scoate sâmburele; se pune în food-processor împreună cu bucățile de kiwi, sucul de lămâie și siropul de arțar, respectiv mierea; se mixează până ce totul devine o cremă; se pune crema într-un castron, se adaugă bucățile de mango și se amestecă ușor, după care se dă cel puțin jumătate de oră la rece, după care se servește. Opțional, pentru a da cremei o aromă „tropicală“, se poate adăuga puțin lichior de cocos sau 1 lingură de lapte praf de cocos dizolvată într-o linguriță fierbinte de apă. Mousse-ul se servește la pahar, între un strat de mere tăiate cubulețe și date prin cacao cu scorțişoară și un strat de frișcă din tofu. Deasupra se pune un topping de afine.