Manifestare cultural-spirituală la Așezământul monahal-social „Țara Almăjului”

Un articol de: Petrică Zamela - 05 Iulie 2017

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Așe­zământul monahal-social „Țara Almăjului” Bozovici a găzduit manifestarea cultural-spirituală intitulată „Repere Identitare ale spiritualității româ­nești”.

În cadrul programului au fost susținute de către profesori și cercetători almăjeni mai multe cuvântări și referate despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Astfel, prof. dr. Nicolae Magiar le-a vorbit celor prezenți despre „Ștefan cel Mare-simbol al vitejiei și al dragostei de țară. Omul, voievodul, sfântul”, iar profesorul poet Iosif Băcilă, despre „figura lui Ștefan cel Mare în literatura noastră cultă”, făcând totodată și o incursiune în poezia românească religioasă.

A două parte a manifestării a avut în centru pe Maria Florina Băcilă, lect. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timișoara și cercetător dedicat lingvisticii românești, care a vorbit despre poetul creștin Traian Dorz și valoarea operei sale, dar și despre apariția editorială „Dor­ziana - o(re)construcție a textului prin limbaj”, a cărei autoare este.

La manifestare au participat intelectuali, tineri dar și iubitori ai cuvântului și ai spiritualității noastre creștin-ortodoxe. La final, toți cei prezenți au participat la o agapă oferită de obștea mănăstirii.