Manifestare culturală dedicată aniversării Catedralei Episcopale din Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 16 Septembrie 2020


În curtea Centrului eparhial al Episcopiei Caransebeșului s-a desfășurat duminică, 13 septembrie, un eveniment cultural pentru a marca cei 10 ani de la târnosirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. 

În deschiderea manifestării a concertat Filarmonica Banatul din Timișoara alături de corul Catedralei Episcopale. În continuare a susținut un program de pricesne și Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Seara a continuat cu filmul aniversar ­„Catedrala episcopală din Caransebeş. Mărturia unui vis împlinit - un deceniu de la sfinţire (2010-2020)”. 

La acest eveniment au participat, alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Ca­ransebeșului: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Aradului. 

După filmul aniversar, Filarmonica Banatul din Timișoara a mai încântat cu un recital publicul din curtea Centrului eparhial, dar și pe cei care au urmărit on-line această manifestare, întrucât întreg evenimentul a fost transmis live pe rețelele de socializare. 

Având în vedere faptul că Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a sărbătorit zilele trecute 5 decenii de viață, dar și împlinirea a 20 de ani de slujire arhierească, colaboratorii Preasfinției Sale de la Centrul eparhial i-au pregătit un moment emoționant, difuzând un film despre viața și activitatea ierarhului. De asemenea, ministrul Marcel Vela i-a acordat Preasfințitului Părinte Episcop Lucian „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”.