Manifestări dedicate comemorării rapsodului Achim Nica, la Obreja, Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 30 Mai 2019

Achim Nica, doinitor al Banatului, a fost omagiat marți, 28 mai, în satul natal Obreja, prin mai multe evenimente. După slujba de pomenire de la biserică, la Căminul cultural din Obreja, ce poartă numele rapsodului, s-a desfășurat cea de-a 7-a ediție a festivalului „Achim Nica”.

Rapsodul Banatului a fost pomenit în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apos­toli Petru și Pavel” din localitate la slujba Parastasului săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Ca­ransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi,  în prezența autorităților locale, copii și tineri îmbrăcați în straie populare și numeroși credincioși din Obreja. „Doinitorul nepereche Achim Nica trebuie comemorat în fiecare an, nu în altă parte, ci aici în Betleemul său, pentru că el s-a născut aici și a trecut la cele veșnice tot aici, la Obreja, la vârsta de 82 de ani, după ce a urcat pe marile scene ale țării noastre. Nu trebuie să uităm că maestrul Achim Nica a fost un om credincios, un iubitor al bisericii lui Hristos și un neîntrecut cântăreț de strană în Biserica

După slujbă, la Căminul cultural din Obreja, ce poartă numele rapsodului, s-a desfășurat cea de-a 7-a ediție a festivalului „Achim Nica”. Festivalul folcloric dedicat lui Achim Nica, cel care a făcut cunoscut Banatul prin vocea sa, a cuprins cântări și jocuri populare din Banat. Au urcat pe scenă mai multe ansambluri bănățene și soliști de renume din această zonă etnografică, printre care Ramona Vița și Petrică Moise.

Doinitorul Achim Nica s-a născut la 20 ianuarie 1930, în satul Obreja din judeţul Caraş-Severin. El a fost o personalitate complexă, care a unit cântarea de strană, fiind cântăreț în biserica din satul natal, cu exprimarea folclorică și tradițională. La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele, cea mai cunoscută fiind propria creaţie: „La Obreja-ntr-o grădină”, doină care l-a făcut celebru. Manifestarea a fost organizată de către Primăria şi Consiliul Local Obreja, Episcopia Caransebeșului și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradi­ționale Caraș-Severin.