Manifestări dedicate părintelui Teofil Părăian la Timișoara
Zilele trecute, la Timișoara, au avut loc mai multe manifestări dedicate memoriei părintelui arhimandrit Teofil Părăian. Programul celei de-a șaptea ediții aniversare a oferit o mulțime de evenimente notabile, alcătuite din îndemnurile stăruitoare ale părintelui: „Să înmulţim credinţa, să înmulţim iubirea, să înmulţim bucuria, să înmulţim fericirea şi să nădăjduim că şi în veşnicie vom putea fi împreună şi, acolo, împreună cu îngerii!”
Marți, 24 mai, Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT, în calitate de coordonator al atelierului de restaurare „Casa cu har. Casa memorială - Părintele Teofil Părăian”, a organizat, împreună cu studenţii Facultăţii de Arhitectură și Urbanism din Timişoara, o expoziţie de fotografie dedicată casei copilăriei părintelui Teofil şi a satului său natal, Topârcea, din județul Sibiu. Cu această ocazie, studenții din anul 5, coordonați de arhitecții Diana Belci și Gabriela Pașcu, au prezentat propunerile lor în vederea transformării casei părintelui Teofil în casă memorială, cu un centru de cercetări atașat. Expoziţia a fost găzduită de Sala „Josef Klapka” a Casei Artelor şi poate fi vizitată până în data de 7 iunie a.c.
În dimineața zilei de miercuri, în Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din incinta Colegiului Naţional „Constantin Diaconovici Loga”, unde părintele Teofil a urmat cursurile liceale în perioada 1943-1948, s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire, săvârșite de părintele arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, împreună cu părintele protosinghel Mihail, ucenicul de chilie al părintelui Teofil în perioada 2006-2009, și părintele Cristian Feraru de la Paraclisul mitropolitan.
Evenimentele dedicate memoriei părintelui Teofil au continuat și seara în foaierul Sălii „Capitol” a Filarmonicii Banatul, cu un recital de muzică clasică.
Joi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” a avut loc vizionarea filmului documentar „Părintele Teofil, apostolul tinerilor”, în regia cineastului Nicolae Mărgineanu. În continuare, s-a organizat o masă rotundă, avându-i ca invitaţi pe părintele protosinghel Mihail şi pe regizorul Nicolae Mărgineanu. Moderatorul discuțiilor a fost prof. conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest Timișoara.